Veneto.
Veneto is een regio in Noord-oost Italië. Ze grenst aan Oostenrijk, Friuli-Venezia Giulia, de Adriatische Zee, Emilia-Romagna, Lombardije en Trentino-Alto Adige. Veneto strekt zich uit van de hoofdstad Venetië tot aan het Gardameer.
Met de Dolomieten heeft Veneto een bergachtig landschap met Cortina d'Ampezzo als bekende wintersportplaats. In de laagvlakte liggen de steden waaronder Venetië, Verona en Padua. De kuststreek wordt beheerst door lagunes en de delta van de rivier de Po. Venetië is gebouwd op een aantal eilanden in de grootste lagune: de Laguna Veneta. De regio Veneto is de belangrijkste wijnproducerende regio van Italië. De bekendste wijntypes zijn de Prosecco, de Bardolino, de Valpolicella, de Soave en Amarone. De meest aangeplante druivenrassen zijn: Glera (Prosecco) (24%), Garganega (14%), Merlot (12%), Corvina (10%) en Pinot Grigio (9%).
Weetjes over Veneto.
Hoofdstad: Venetië.
Provincies: Belluno, Padua, Rovigo, Treviso, Venetië, Verona en Vicenza.
Grootte: Achtste grootste van de twintig Italiaanse regio's.
Bevolkingsdichtheid: Vijfde dichtstbevolkte regio van de twintig Italiaanse regio's.
De hoofdstad Venetië werd vroeger, in de periode van de Republiek Venetië, ook La Serenissima genoemd. Meer naar het westen in de Veneto ligt de romantische stad Verona, de stad van Romeo en Giulia. Op de grens met Lombardije ligt het indrukwekkende Gardameer.
Verschillende herkomstbenamingen uit de Veneto-regio klinken bekender dan de regio zelf. Prosecco, Soave, Valpolicella, Amarone en Bardolino hebben al lang de werled veroverd.
Bekende Italianen uit de oude en recente geschiedenis die afkomstig zijn van Veneto; de kunstenaars Tintoretto, Giovanni Bellini, Tiepolo en Veronese, de ontdekkingsreiziger Marco Polo, de romanticus Casanova, en de architect Palladio.
Wijnbouw in Veneto.
Hieronder krijg je een overzicht van de DOCG-, DOC- en IGT-gebieden in Veneto.
D.O.C.G. (14)
1. Recioto di Soave
8. Colli di Conegliano
18. Conegliano Valdobbiadene Prosecco
24. Bardolino Superiore
25. Soave Superiore
29. Recioto di Gambellara
30. Asolo Prosecco of Colli Asolani Prosecco
33. Amarone della Valpolicella
34. Recioto della Valpolicella
35. Colli Euganei Fior d’Arancio
36. Lison
37. Piave Malanotte
39. Montello Rosso o Montello
40. Bagnoli Friularo of Friularo di Bagnoli
D.O.C. (28)
2. Arcole
3. Bagnoli o Bagnoli di Sopra
4. Bardolino
5. Custoza
6. Breganze
7. Colli Berici
9. Colli Euganei
10. Gambellara
11. Garda
12. Lessini Durello
13. Lison Pramaggiore
14. Lugana
15. Merlara
16. Montello Colli Asolani
17. Piave
19. San Martino della Battaglia
IGT (10)
Alto Livenza
Colli Trevigiani
Conselvano
Delle Venezie
Marca Trevigiana
Verona of Provincia di Verona of Veronese
Vallagarina
Veneto
Veneto Orientale
Vigneti delle Dolomiti of Weinberg Dolomiten
Totale wijnproductie per jaar : 750 miljoen liter.
Rode of Roséwijn : 240 miljoen liter.
Witte wijn : 510 miljoen liter.
Aandeel in de wijnbouw van Italië : 19 %.
Oppervlakte aan wijngaarden: 77.000 hectare.
(Bron: Istat 2013)
Wijnen uit de regio Veneto zijn een enorm succesvol exportproduct. Soave, Bardolino en Valpolicella worden al lang geassocieerd met aangename drinkbare wijnen aan redelijke prijzen. Gelukkig hebben heel wat producenten de weg van bulkwijn verlaten en gekozen voor lagere rendementen en meer kwaliteit.
Soave is gemaakt van Garganega en Trebbiano di Soave. De wijngaarden liggen tussen het Garda-meer het stadje Soave in het westen van Veneto. Het zijn frisse, zesty en zeer toegankelijke witte wijnen. Qua volume komt de Soave op de derde plaats na de Chianti- en Asti-wijnen.Van deze druiven komt eveneens de dessertwijn Recioto di Soave.
Een andere pomulaire wijn is Veneto’s rode Valpolicella. Een blend of Corvina, Corvinone, Rondinella en Molinara druiven. Wijn met een fruitig en plezierig karakter vooral bedoeld om jong te drinken in tegenstelling tot de rijke en complexe Amarone-wijnen. Na de oogst drogen de druiven voor maanden in alvorens geperst en gevinifieerd te worden. Amarone hoort in het rijtje thuis van de Barolo-, Brunello- en Sagratino-wijnen.
Rond het Garda-meer komen we nog enkele herkomstgebieden tegen. Bardolino is gemaakt van dezelfde druivensamenstelling en is in principe een aangename en plezierige wijn om jong en soms wat licht gekoeld te drinken. De Bardolino Chiaretto is de rosé-versie. Bianco di Custoza is een witte wijn gemaakt van Garganega, Trebbiano Toscana en Friuliano. Gambellara lijkt qua stijl op Soave-wijn is ook vooral gemaakt van de Garganega-druiven.
In Treviso, ten noorden van Venetië, liggen de dorpjes Conegliano en Valdobbiadene waar de populaire Prosecco vandaan komt. De herfermentatie van deze meest populaire Italiaanse mousserende wijn doet men in grote tanks volgens de methode Charmat.
Internationale druivenrasen zijn belangrijk voor deze regio. Merlot en Cabernet Franc vormen reeds lang een belangrijk deel van de rode wijnproductie in het oostelijk deel van de Veneto. Daarnaast is er Cabernet Sauvignon en Carmenère terug te vinden als mono-variëteiten of in blends.