Sicilia

Sicilia.

 

Sicilië ligt in de Middellandse Zee aan de tip van de Italiaanse laars en is een autonome regio van Italië. Vlakbij ligt op het Italiaanse vasteland de regio Calabria, gescheiden door de Straat van Messina. De Oud-Griekse naam voor Sicilië is "Trinakria" wat betekent "het eiland met de drie punten".

Het merkpunt van dit eiland is ontegensprekelijk, de Etna, de beroemde vulkaan die nog steeds van zich laat horen. Sicilië heeft de invloeden van haar diverse overheersers mooi weten te absorberen. Vooral de Griekse en Arabische invloeden zijn tot op vandaag nog herkenbaar. Griekse cultuurschatten bv. in Agrigento, Syracuse, Selinunte en Taormina. De Arabische en Normandische invloeden zijn zichtbaar in de Dom van Monreale en het Palazzo dei Normanni in Palermo. Uit de Spaanse periode is vrij veel bewaard gebleven in de Siciliaanse barokstijl. Vooral de steden Noto, Ragusa en Modica zijn hier prachtige voorbeelden van. Citrusvruchten, groenteteelt en wijnbouw zijn belangrijke landbouwactiviteiten. Een bekende export-wijn van Sicilië is de Marsala, een versterkte wijn, op punt gesteld door de Engelse handelsreiziger John Woodhouse. De wijnbouw op Sicilië maakt een evolutie door naar kwaliteit i.p.v. kwantiteit. De meest aangeplante druivenrassen zijn de witte Catarratto (34%) en de rode Nero d’Avola (16%).

Weetjes over Sicilië.

Hoofdstad: Palermo.

Provincies: Agrigento, Caltanissetta, Catania, Enna, Messina, Palermo, Ragusa, Syracuse en Trapani.

Grootte: Grootste van de twintig Italiaanse regio's.

Bevolkingsdichtheid: Vierde dichtstbevolkte regio van de twintig Italiaanse regio's.

 

Sicilië is één van de autonome regio’s die Italië rijk is. De vlag van Sicilië is de Trinakria en betekent „het eiland met de drie punten”. Het symbool is een zonnegodin met drie benen. De naam Sicilia is afkomstig van één van de oorspronkelijke stammen die dit eiland bevolkte, de Sicani.

 

Net zoals in de rest van Italië is de pizza en pasta alomtegenwoordig maar in de Siciliaanse keuken hebben alle grote overheersers hun stempel achtergelaten. In de 4e eeuw v. Chr. schreef de Siciliaans-Griekse dichter Archestratus „De culinaire traditie in Sicilia is bijna zo oud als de wereld”. De Saracenen introduceerde oosterse specerijen en suikerriet voor het het maken van gebak en zoetigheden zoals de wereldberoemde cannoli. Naast wijn is Marsala een typisch Sicilaans product.

 

Bekende Italianen uit de oude en recente geschiedenis die afkomstig zijn van Sicilië; de filmregisseur Giuseppe Tornatore, de componisten Alessandro Scarlatti en Vincenzo Bellini en natuurlijk de maffiosi van de Cosa Nostra.

 

Wijnbouw in Sicilië.

Hieronder krijg je een overzicht van de DOCG-, DOC- en IGT-gebieden in Sicilië. 

 

Sicilia

D.O.C.G. (1)

22. Cerasuolo di Vittoria

 

D.O.C. (23)

1. Alcamo

2. Vittoria

3. Contea di Sclafani

4. Contessa Entellina

5. Delia Nivolelli

6. Eloro

7. Etna

8. Faro

9. Malvasia delle Lipari

10. Marsala

11. Menfi

12. Monreale

13. Noto

14. Moscato e Passito di Pantelleria e Pantelleria

15. Siracusa

16. Sambuca di Sicilia

17. Santa Margherita di Belice

18. Sciacca

19. Riesi

20. Mamertino o Mamertino di Milazzo

21. Erice

23. Salaparuta

24. Sicilia (het volledige regionale gebied)

 

IGT (7)

Avola

Camarro

Fontanarossa di Cerda

Salemi

Salina

Sicilia

Valle Belice

 

 

Totale wijnproductie per jaar : 450 miljoen liter.

Rode of Roséwijn : 220 miljoen liter.

Witte wijn : 230 miljoen liter.

Aandeel in de wijnbouw van Italië : 11,5 %.

Oppervlakte aan wijngaarden: 108.000 hectare.

(Bron: Istat 2013)

 

Net als veel wijnmakers op het Italiaanse vasteland, kiezen steeds meer Siciliaanse wijnmakers voor kwaliteitswijnen met veel karakter. Siciliaanse producenten hebben de weg geplaveid voor andere Zuid-Italiaanse wijnmakers om de rijke diversiteit van hun regio te exploiteren. De trend naar karaktervolle wijnen gemaakt van inheemse druivensoorten is gepaard gegaan met het toenemende belang van internationale druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Chardonnay. Vaak gebruikt in blends met lokale druivenrassen zoals de donkere en gespierde Nero d' Avola of delicate witte Inzolia. Hierdoor ontstaan aangename en moderne wijnen die nog steeds een duidelijk Italiaans karakter te hebben. Zoals hierboven reeds vermeld zijn de witte Catarratto en de rode Nero d’Avola heer en meester op het eiland. Voor wit vinden we naast de Inzolia ook de Grillo-druiven, die mooie droge wijnen kan opleveren en de rode druivenrassen Frapatto en Perricone.

 

Als één van de grootste wijnproducerende regio's van Italië heeft Sicilië slechts één DOCG-herkomstgebied, de Cerasuolo di Vittoria. Een transparante toch krachtige rode wijn gemaakt van de Nero d' Avola en Frappato, een naar kersen geurende wijn die na verloop van tijd tonen van leer, pruimen, chocolade en tabak ontwikkelt. De rijke vulkanische hellingen van de Etna bieden uitstekende groeiomstandigheden voor vele fijne droge rode wijnen op basis van de Nerello Mascalese en de Nerello Capuccio.

 

Niet alleen de droge wijnen van Sicilië zijn een vermelding waard zijn. De zoete Moscato Passito uit de DOC Noto en Syracuse zijn van verbluffende kwaliteit. De bekendste zoete export van het eiland is echter ongetwijfeld de versterkte wijn Marsala, in te zetten als aperitief of dessertwijn. Al eeuwenlang heeft Sicilië de trotse traditie aangehouden van de Marsala productie. Marsala kan veelzijdig en complex zijn.

 

De toekomst ziet er positief uit voor Siciliaanse wijnmakers als de internationale markt voor hun wijnen tenminste blijft groeien. Hoewel ongeveer 75% van de Siciliaanse wijn gemaakt wordt door coöperatieven, is het aantal particuliere wijndomeinen stijgend. Het verminderen van de opbrengst en het toepassen van moderne vinificatietechnieken hebben geleid tot een verdere verbetering van de kwaliteit, en een toevloed van investeringen uit het Noord- en Centraal-Italië in Siciliaanse wijngaarden. Het toont het enorme kwaliteitspotentieel van deze regio volop aan.

 

Terug naar overzicht regio's >

Naar de wijnen uit deze regio >