Piemonte regio

Piemonte.

 

Piemonte is een regio van Noord-Italië, grenzend aan Frankrijk en Zwitserland in het westen en noorden, aan Lombardije in het oosten en Ligurië in het zuiden. Deze regio ligt letterlijk aan de voet van het Alpengebied. Voor de éénmaking van Italië was Piemonte een gebied waar het Huis van Savoye en de Habsburgers regelmatig om streden. 

Piëmont is een van de rijkste regio's van Italië met wereldbekende bedrijven zoals Fiat en Ferrero. Qua kunst- en cultuurschatten zijn de barokke gebouwen van Turijn, de middeleeuwse abdij van Staffarda, het klooster San Giulio in het Ortameer en het barokke eilandpaleis Isola Bella in het Lago Maggiore grootse attracties. Naast industriële activiteiten heeft Piemonte ook een zeer betekenisvolle en diverse landbouwproductie. Hazelnoten voor de zalige Nutella-chocopasta, rijst, fruit, groenten, truffels en druiven zijn de belangrijkste landbouwproducten die deze streek zo hoog op de culinaire ladder hebben geplaatst. Piemonte is geen toeristische trekpleister tenzij reizen een stevig enogastronomisch karakter mag hebben. Het is dan ook geen wonder dat hier, als tegenreactie op de wereldwijde fastfoodtrend, de Slow Food-beweging ontstaan is onder de bezielende leiding van Carlo Petrini. Je kan in Brà aan de Università di Scienze Gastronomiche je gastronomische kennis perfectioneren. Iconische wijnen zoals Barolo en Barbaresco maken van Piemonte een zeer hoogstaande wijnregio van Italië. In combinatie met een lekker truffelgerecht en het prachtige heuvellandschap waant u zich iets dichterbij het paradijs... De vier meest aangeplante druivenrassen in Piemonte zijn Barbera (31%), Moscato (22%), Dolcetto (13%) en Nebbiolo (10%).

Weetjes over Piemonte.

Hoofdstad: Torino.

Provincies: Torino, Asti, Biella, Alessandria, Novara, Cuneo, Vercelli en Verbania.

Grootte: Na Sicilië de tweede grootste van de twintig Italiaanse regio's.

Bevolkingsdichtheid: Zevende dichtstbevolkte regio van de twintig Italiaanse regio's.

 

Turijn is de tweede grootste stad van Noord-Italië. De naam is afgeleid van Castra Taurinorum, een Romeinse militaire nederzetting, vermoedelijk gebouwd in de buurt van een reeds goed bevolkt gebied. Turijn werd in de 16de eeuw de hoofdstad van hertogdom van Savoye. De bekendste gebouwen in de stad zijn in de barokstijl gebouwd. Een voorbeeld van de Renaissance-architectuur is de Duomo, waar zich de Lijkwade van Turijn bevindt. De stad en regio hebben een vooraanstaande rol gespeeld in de eenwording van Italië. Victor Emanuel II, de eerste koning van Italië, was van het huis van Savoye. Turijn was tot 1865 zelfs de eerste hoofdstad van het verenigde Italië.In het geboortehuis van Victor Emanuel II is tegenwoordig het Museo Nazionale del Risorgimento gevestigd. Een andere naam die onlosmakelijk met Turijn is verbonden is de familie Agnelli. In 1899 werd in Turijn de Società Anonima Fabbrica Italiana Automobili Torino opgericht, beter bekend als FIAT, op initiatief van Giovanni Agnelli.

 

Piëmont wordt, samen met Toscane, beschouwd als één van de betere wijnstreken in Italië. Piëmont is vooral bekend om zijn rode wijnen van de Nebbiolo druif. Barolo en Barbaresco zijn hiervan de vaandeldragers.

 

Bekende Italianen uit de oude en recente geschiedenis die afkomstig zijn van Piemonte; de politicus en oud-premier Giovanni Giolitti, de Italiaanse presidenten Einaudi en Scalfaro, de oprichter van het Ferrero-imperium Michele Ferrero, de schrijver Umberto Eco en de wielrenners Fausto Coppi en Giuseppe Saronni.

 

Wijnbouw in Piemonte.

Hieronder krijg je een overzicht van de DOCG- en DOC-gebieden in Piemonte. Er zijn geen IGT-gebieden. Piemonte heeft meer DOCG’s (16) en DOC’s (42) dan enig andere regio. Hieronder zijn de wijngebieden opgesplitst in vier delen. Het gebied rond de gemeente Asti, de Langhe, hetgeide van Monferrato en het noorden van Piemonte. 

 

D.O.C.G. „L’Astigiano” (4)

1. Asti en Moscato d’Asti

2. Brachetto d’Acqui of Acqui

4. Barbera d’Asti

11. Ruché di Castagnole Monferrato

 

D.O.C. „L’Astigiano” (10)

3. Albugnano

5. Dolcetto d’Asti

6. Freisa d’Asti

7. Grignolino d’Asti

8. Loazzolo

9. Malvasia di Casorzo d’Asti

10. Malvasia di Castelnuovo Don Bosco

12. Cisterna d’Asti

13. Terre Alfieri

14. Calosso

 

 

 

D.O.C.G. „Le Langhe” (7)

1. Barbaresco

12. Barolo

13. Roero

16. Dolcetto di Diano d’Alba

11. Alta Langa

12. Dogliani

13. Dolcetto di Ovada Superiore

 

D.O.C. „Le Langhe” (7)

4. Barbera d’Alba

5. Dolcetto d’Alba

7. Dolcetto di Ovada

8. Langhe

9. Nebbiolo d’Alba

10. Verduno Pelaverga

14. Alba

 

 

D.O.C.G. „Monferrato” (2)

1. Gavi of Cortese di Gavi

2. Barbera del Monferrato Superiore

 

D.O.C. „Monferrato” (10)

3. Colli Tortonesi

4. Cortese dell’Alto Monferrato

5. Dolcetto d’Acqui

6. Gabiano

7. Grignolino del Monferrato Casalese

8. Monferrato

9. Rubino di Cantavenna

10. Piemonte (in de provincies Alessandria, Asti en Cuneo)

11. Strevi

12. Barbera del Monferrato

 

 

D.O.C.G. „Noord-Piemonte” (3)

1. Gattinara

2. Ghemme

11. Erbaluce di Caluso of Caluso

 

D.O.C. „Noord-Piemonte” (15)

3. Boca

4. Bramaterra

5. Canavese

6. Carema

7. Colline Novaresi

8. Colline Saluzzesi

9. Collina Torinese

10. Coste della Sesia

12. Fara

13. Freisa di Chieri

14. Lessona

15. Pinerolese

16. Sizzano

17. Valsusa

18. Valli Ossolane

 

 

Totale wijnproductie per jaar : 240 miljoen liter.

Rode of Roséwijn : 140 miljoen liter.

Witte wijn : 100 miljoen liter.

Aandeel in de wijnbouw van Italië : 6 %.

Oppervlakte aan wijngaarden: 48.000 hectare.

(Bron: Istat 2013) 

 

De factoren die bijdragen aan het succes van de wijnen uit Piemonte zijn de lange geschiedenis van wijnproductie, een groot respect voor de traditie gecombineerd met een golf van jonge en dynamische producenten die het potentieel van de druiven herkennen en weten om te zetten in prachtige wijnen.

De seizoenen in deze noordelijke regio kunnen gaan van koude winters en gematigde lentes naar hete droge zomers en mistige herfstperiodes. Langs de Tanaro rivier vinden we een concentratie van wijngaarden rond het stadje Alba. Het zijn ongetwijfeld de rode wijnen, gemaakt van de nobele Nebbiolo druif, die het voortouw nemen in termen van kwaliteit en bewaarpotentieel. De DOCG’s van Barolo, Barbaresco, Gattinara Ghemme en Roero vertegenwoordigen de druif op zijn best : ze zijn complex en verleidelijk met een buitengewone diepte en groot verouderingspotentieel. Andere wijngaarden zijn gelegen in de heuvels van de Langhe en Monferrato in het zuidoosten. Sommige wijnen worden geproduceerd in het noorden aan de voet van de Alpen, van het Lago Maggiore naar de grens met Valle d'Aosta.

 

Barolo, ”koning der wijnen en wijn der koningen „, wordt gemaakt in de heuvels van de Langhe rond de gemeente Barolo. Samen met de Barbaresco-wijnen zijn dit de toppers van de Nebbiolo-druif. Hoewel de traditionele Nebbiolo-wijnen worden bewonderd, kregen ze ook vaak kritiek, omdat men van mening was dat hun strakke structuur en complexiteit moeilijk lag voor de moderne smaak. Moderne versies, vanaf eind jaren negentig, die meer fruitgedreven zijn, kennen een stijgend succes. Hoewel ze nog steeds rijk en complex van karakter, zijn ze op jongere leeftijd drinkbaar en toegankelijker.

 

In termen van volume is de Barbera druif de belangrijkste, op de voet gevolgd door Dolcetto. De populaire Barbera heeft zoals de Nebbiolo, door de jaren heen een evolutie ondergaan naar iets fruitiger versies gecombineerd met de typische hoge zuurtegraad, een perfecte begeleider van de lokale keuken. De mooiste voorbeelden kunnen goed rijpen in de fles. Alba en Asti zijn de bekendste herkomstgebieden voor de Barbera’s. De Dolcetto levert zachte en droge rode wijnen op met een robijnrode kleur en zachte tannines.

 

De Brachetto druif wordt gebruikt om de zoet en zacht bruisende Brachetto d' Acqui maken. Karaktervolle rode en weelderige rosé-wijnen worden gemaakt van de Grignolino en de Freisa. De DOCG Asti Spumante is het herkomstgebied van de delicate Moscato d'Asti. Zijn relatief lage alcoholgehalte, zoetfruitige smaak en zachte bubbels maken het een heerlijk aperitief of dessertwijn voor wie graag lichtvoetige buubelwijnen drinkt. De populariteit is in het buitenland veel groter dan in de regio.

 

Piemonte maakt ook enkele weliswaar minder bekende witte wijnen op basis van de Cortese- en Arneis-druif. Een goede Gavi di Gavi is een droge witte Cortese-wijn die perfect een maaltijd kan begeleiden. De opkomende Arneis uit het Roero-gebied is een klassevolle wijn.

Oude druivenrassen zoals Erbaluce di Caluso kennen eveneens een opleving in aanplant.

 

Terug naar overzicht regio's >

Verder naar de wijnen uit deze regio >