Monferrato Rosso

Tenuta Foresta | 2019 | 750 ml
€ 13,50
SKU
13901MON2019

Als je het blind proeft, raad je nooit van welke druivenrassen deze Monferrato Rosso van Tenuta Foresta is gemaakt. De Dolcetto is niet helemaal onbekend maar de Albarossa is toch wel een zeldzaam druivenras. Beiden maken van deze Monferrrato Rosso een fijne, volle en zeer aangename rode Piemontees.
Tenuta Foresta met Olga Semencha aan het roer zorgt hier voor een blend van een niet houtgelagerde Dolcetto met een houtgelagerde Albarossa. Deze laatste is een kruising van Barbera met een onbekend druivenras, Chatus.
Albarossa is een druivenras, gecreëerd in 1938 door druivenkweker Giovanni Dalmasso aan het Istituto Sperimentale per la Viticoltura in Conegliano (Veneto). Dalmasso dacht oorspronkelijk dat hij de druif had gecreëerd uit een kruising van Nebbiolo en Barbera, maar DNA-profilering in 2009 bevestigde dat de gebruikte "Nebbiolo"-wijnstok helemaal geen Nebbiolo was, maar eerder een zeer oude Franse wijndruif uit de Ardèche en de Savoie, Chatus. De verwarring kwam voort uit een synoniem van Chatus, Nebbiolo di Dronero. Dronero is een kleine gemeente waar Nebbiolo wordt verbouwd, maar blijkbaar ook Chatus.
Deze wijn geurt naar rijp zwart fruit, bosbessenconfituur, donkere kersen met een licht dierlijke toets en wat eucalyptus; Na walsen komen wat aardse tonen naar boven. De smaak is zeer aangebaam, vol met fijne zuurtjes en een elegante afdronk.
Ideaal bij het betere vleeswerk!

Product details

Druivenras: Dolcetto 85% / Albarossa 15%.

Wijnbouw: conventioneel.

Ondergrond: klei-kalk.

Ouderdom wijnstokken: 25 jaar.

Hoogte wijngaard: 3O0 m.

Herkomstbenaming: DOC Monferrato Rosso.

Oogstperiode: eind september, manuele oogst.

Vinificatie: fermentatie met schilcontact op 25°C en een maceratietijd van 15 à 20 dagen.

Lagering: Dolcetto, inox / Albarossa 9 maanden lagering in tonnaux.

Kleur: robijnrood met paarse randen.

Alcoholgehalte: 13,0 %.

Aroma: intens aroma van cassis, confituur, bosbessen en na walsen iets dierlijks.

Smaak: intens, gebalanceerd, aangenaam en vol.

Serveertemperatuur: 16°- 18°C. (laat hem even ademen van te voren)

Te drinken bij: rundvlees, pasta met vleessaus, gegrild & geroosterd rood vlees, pelswild en halfharde kazen.

Bewaarpotentieel: tot einde 2026.