Emilia-Romagna Bologna

Emilia-Romagna.

 

Emilia Romagna is een regio van Noord-Italië. In het noorden wordt deze regio begrensd door de rivier de Po en in het oosten door de Adriatische kust. Emilia Romagna is gekend voor haar rijke keuken, bekende automerken en cultureel erfgoed. Steden zoals Parma, Modena, Bologna, Ravenna en Ferrara spreken tot verbeelding. Bezoek ze in stijl met uw Ferrari of Lamborghini...

Emilia Romagna is uitgestrekt en zoals de naam al doet vermoeden bestond ze ooit uit twee verschillende deelgebieden. Bijna de helft van de regio behoort tot de Po-vlakte en daarmee is ze een van de vlakste van Italië. Emilia Romagna is dichtbevolkt, één van de rijkste regio's van Italië en wordt over het algemeen beschouwd als een van de beste regio's van het land om in te wonen. De karakteristieke keuken van Emilia Romagna staat bekend als een van de beste van Italië o.a. dankzij de Parma-ham, de Aceto Balsamico di Modena, de Parmigiano-kaas en de gevulde pasta's. Naast veeteelt, is landbouw de belangrijkste economische activiteit: graan, aardappels, maïs, tomaten en uien zijn de belangrijkste landbouwproducten, naast fruit en druiven voor de productie van wijn. Binnen de regio zijn duidelijke verschillen in klimaten en bodems. Emilia's glooiende heuvels in het westen, onder invloed van de Apennijnen, gaan over in de vlakten van Romagna ten oosten van Modena en Bologna. Wijnbouw begon hier al in de 7e eeuw, toen wijnstokken werden geïntroduceerd door de Etruskische volkeren. Het is moeilijk om de wijnen van dit gebied éénduidig te karakteriseren. Emilia  Romagna presenteert zich als een lappendeken van landschappelijke en culinaire diversiteit. Emilia Romagna kennen we meestal van de ooit razend populaire koolzuurhoudende rode wijnen gemaakt van Lambrusco-druiven. De drie meest aangeplante druivensoorten van de regio zijn Trebbiano (30%), Lambrusco (18%) en Sangiovese (16%). 

 

Weetjes over Emilia Romagna.

Hoofdstad: Bologna

Provincies: Bologna, Ferrara, Forli - Cesana, Modena, Parma, Piacenza, Ravenna, Reggio- Emilia, Rimini.

Grootte: Zesde grootste van de twintig Italiaanse regio's.

Bevolkingsdichtheid: Zevende dichtstbevolkte regio van de twintig Italiaanse regio's.

 

De hoofdstad Bologna heeft drie bijnamen; la dotta, la rossa en la grassa. "La dotta" verwijst naar de universiteit waar ooit Dante en Petrarca student waren, "La rossa" naar de roodkleurige daken en buitengevels en "La grassa" naar de rijke keuken. Soms komt er de vierde bijnaam "Turrità" bij, verwijzend naar de 180 torens die de stad rijk was in de Middeleeuwen.

 

Hoewel de twee regio's Emilia en Romagna in 1970 zijn samengevoegd tot één enkele regio, hebben ze weinig gemeen op vlak van keuken en wijn. Emilia werd wereldberoemd dankzij de populaire mousserende wijn Lambrusco, de Parma-ham en Parmigiano-kaas en de Aceto Balsamico di Modena. In Romagna, heuvelachtig tot aan de bergketen van de Apennijnen, is het vooral de Sangiovese-druif die de plak zwaait. De regio Emilia Romagna wordt begrensd door de vlakke en vruchtbare Po-vlakte in het noorden, de zonnige kustlijn van de Adriatische Zee in het oosten en door de beboste Apennijnen in het westen en zuiden. De twee deelregio's Emilia en Romagna zijn in zekere zin de verbinding tussen de gebieden van de Noord- en Centraal-Italië. 

 

Bekende Italianen uit de oude en recente geschiedenis die afkomstig zijn van Emilia-Romagna; de uitvinders Guglielmo Marconi (draadloze telegrafie) en Evangelista Torricelli (barometer), de operazanger Luciano Pavarotti, de dictator Mussolini, de boeteprediker Savonarola, componist Arcangelo Corelli en politicus Romano Prodi.

 

Wijnbouw in Emilia Romagna.

Hieronder krijg je een overzicht van de DOCG-, DOC- en IGT-gebieden in Emilia Romagna. 

 

D.O.C.G. (2)

1. Romagna Albana

4. Colli Bolognesi Classico Pignoletto.

 

D.O.C. (18)

2. Bosco Eliceo

3. Colli Bolognesi

5. Colli d’Imola

6. Colli di Faenza

7. Colli di Parma

8. Colli di Rimini

9. Colli Piacentini

10. Colli Romagna Centrale

11. Colli di Scandiano e di Canossa

12. Lambrusco di Sorbara

13. Lambrusco Grasparossa di Castelvetro

14. Lambrusco Salamino di Santa Croce

15. Reggiano

16. Reno

17. Modena o Di Modena

18. Ortrugo

19. Gutturnio

20. Romagna 

 

IGT (9)

Bianco di Castelfranco Emilia

Emilia

Forlì

Fortana del Taro

Ravenna

Rubicone

Sillaro

Terre di Veleja

Val Tidone

 

Totale wijnproductie per jaar : 560 miljoen liter.

Rode of Roséwijn : 280 miljoen liter.

Witte wijn : 280 miljoen liter.

Aandeel in de wijnbouw van Italië : 14 %.

Oppervlakte aan wijngaarden: 52.000 hectare.

(Bron: Istat 2013)

 

Romagna is met een productievolume van ongeveer 5,6 miljoen hl wijn de tweede regio qua volume na de regio Veneto. Maar liefst 14 procent van de totale wijnproductie van Italië komt hier vandaan. Voor ons is dat redelijk verrassend omdat we Emilia Romagna niet direct als belangrijk wijnproductiegebied zien. Met een areaal van 52.000 hectare heeft Emilia Romagna een kleiner areaal dan het naburige Toscane. De coöperatieven nemen een belangrijke plaats in onder de wijnproducenten. 40 coöperatieven controleren ongeveer de helft van de wijnproductie. 

 

Rond Piacenza, in het westelijk deel van Emilia Romagna, aan de grens met Lombardije en Piemonte, in de Colli Piacentini vinden we vooral de rode druivenrassen barbera, croatina en fortana en het wit druivenras ortrugo. Hier komt de Gutturno vandaan, een rode wijn met redelijk wat body en tannine.

Wereldberoemd vanwege de sprankelende rode Lambrusco is de streek rond Reggio nell'Emilia en Modena Vaak smalend aangeduid als "zoet water" in de Amabile versie. Jammer want de echte, secco,  Lambrusco is een ideale begeleider van de vettige salume en rijke keuken van Emilia. De beste Lambrusco's vinden we helaas niet vaak in het aanbod maar wie zoekt die vindt. 

In de heuvels ten zuiden van Bologna, de Colli Bolognesi, spelen vooral internationale druivenrassen een hoofdrol naast de rode Barbera en witte Pignoletto. De Pignoletto levert één van de twee DOCG-wijnen van Emilia Romagna. De tweede druif die voor Emilia Romagna DOCG-wijnen oplevert is de witte Albana di Romagna.

Romagna focust naast de Albana di Romagna voor rood bijna uitsluitend op de Sangiovese, wel of niet geblend met internationale druivenrassen zoals Cabernet Sauvignon of Merlot. Deze regio is een zeer interessant alternatief voor de Chianti-wijnen van de zuiderburen. De Sangiovese-wijnen uit Emilia Romagna zijn qua kwaliteit en prijs meer dan de moeite waard om te ontdekken.

 

Terug naar overzicht regio's >

Verder naar de wijnen uit deze regio >