Potestà

Bonotto delle Tezze | 2020 | 750 ml
€ 16,00
SKU
10201POT2020

Deze topwijn van Bonotto delle Tezze is gemaakt van de Raboso del Piave. Het wordt terecht beschouwd als de koning van de wijnen op de linkeroever van de Piave-rivier. Potestà is oud-Venetiaans voor "hoofd van het huishouden".
De druiven worden pas in de herfst geoogst, tussen eind oktober en de eerste helft van november. De Raboso del Piave heeft behoefte aan een ondergrond die sterk drainerend is gezien het herfstklimaat in deze regio. Naast kalk- en kleigrond zijn de kiezels en stenen zichtbaar zowel aan de oppervlakte als in de ondergrond, wat zorgt voor een uitstekende afvoer en een vitale, frisse en droge ondergrond. Bonotto delle Tezze past een moderne en duurzame wijnbouw toe.
Samen met de schillen gist het druivensap in inoxvaten gedurende 20 dagen. Na de wintermaanden, na de fermentatie, laat men de Potestà rijpen in Sloveense eiken vaten gedurende minstens 24 maanden. De flesrijping duurt minstens één jaar.
De kleur is robijnrood kleur met lichte granaatreflecties. De frisse tonen van violet overheersen in het parfum, naast kersen en pruimen. In de smaak herkennen we een fijne zuurtegraad, gedeeltelijk verzacht door de lange veroudering. Kortom, zeer elegant, gestructureerd en fijn. 

Product details

Druivenras: Raboso del Piave 100%.

Wijnbouw: conventioneel.

Ondergrond: kalk-klei, kiezel.

Ouderdom wijnstokken: 35 jaar.

Hoogte wijngaard: 50 m.

Herkomstbenaming: DOC Piave.

Oogstperiode: tussen eind oktober en de eerste helft van november.

Vinificatie: 20 dagen maceratie in temperatuurgecontroleerde inoxtanks.

Lagering: 24 maanden in Soveense eiken vaten van 60 Hl.

Kleur: robijnrood.

Alcoholgehalte: 13,5 %.

Aroma: licht kruidig, viooltjes, vers rood fruit en zoethout.

Smaak: licht gestructureerd, paprika, elegant en fijne tannines.

Serveertemperatuur: 18 °C.

Te drinken bij: fazant & parelhoen, kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees, geroosterd & gegrild vlees, wild en harde kazen.

Bewaarpotentieel: tot einde 2025.