Mantus Merlot

De Máté Mantus Merlot 2022 is een verfijnde en krachtige wijn, gemaakt van 100% Merlot-druiven. Een eigenzinne versie van dit overbekend druivenras.
Het werk in de wijngaard en de kelder is volledig manueel en gebaseerd op de principes van de biologische wijnbouw. Alleen perfect rijpe Merlot-druiven worden geoogst in kleine mandjes. De vinificatie gebeurt met inheemse gisten in temperatuurgecontroleerde vaten. De wijn rijpt 18 maanden in Franse barriques en 6 maanden in flessen.
Deze wijn heeft een diep robijnrode kleur en een intense neus met aroma’s van zwarte bessen, pruimen, mineralen en een vleugje chocolade. In de mond is hij vol en fluweelzacht, met rijpe tannines en een lange, elegante afdronk.
De wijn wordt geproduceerd in de prestigieuze Montalcino-regio, waar de familie Máté hun wijngaarden met zorg cultiveert. Aanbevolen om te drinken vanaf 2025, met een uitstekend rijpingspotentieel tot voorbij 2030.
De Máté Mantus Merlot is een wijn die uitstekend samengaat met een eindeloze reeks rijke en hartige gerechten zoals gegrild rood vlees, lamskoteletten, entrecote of rundvlees of wildgerechten, zoals hert, wild zwijn of eend, vooral wanneer je ze klaarmaakt met een fruitige saus op basis van pruimen of bessen. Verder is deze Mantus prima bij stoofgerechten, pappardelle met wildragout of truffelpasta, die de aardse tonen van de wijn versterken. Nog combinaties? Gerijpte kazen, zoals Parmigiano Reggiano, Pecorino Toscano of blauwe kazen, die de complexiteit van de wijn aanvullen.
Product informatie
Druivenras: Merlot 100%.
Wijnbouw: conventioneel.
Ondergrond: klei - kalk.
Ouderdom wijnstokken: 25 jaar.
Hoogte wijngaard: 400 m.
Herkomstbenaming: DOC .
Oogstperiode: tweede helft van september.
Vinificatie: 15 dagen maceratie, in vaten.
Lagering: 18 maanden in barriques van Franse eik.
Kleur: robijnrood.
Alcoholgehalte: 14,5 %.
Aroma: kersen, rood fruit en zoethout.
Smaak: kersen, zoethout, rood en zwart fruit.
Serveertemperatuur: 20 °C.
Te drinken bij: paddestoelen, pastagerechten met tomatensauzen, rundvlees, gestoofd & geroosterd vlees, pels- en vederwild en halfharde kazen.
Bewaarpotentieel: tot einde 2032.