Barbera

Tenuta Foresta | 2020 | 750 ml
€ 12,00
SKU
13901BAR2020

Een eigentijdse versie van het overbekende Piemontese druivenras Barbera. De druiven groeien op de hellingen van de wijngaard van Tenuta Foresta, gelegen in Isola d'Asti. Olga Semencha, de jonge wijnmaakster van het domein is supertrots op de kwaliteit van de druiven en heeft een klare kijk op hoe ze deze wil omzetten naar een topproduct.
Na de manuele oogst worden de druiven ontsteeld en ondergaan ze een koude maceratie van 3 dagen. Na de maceratie wordt de temperatuur verhoogd naar 24 graden en start de fermentatie. De temperatuur wordt tijdens de fermentatieperiode, die 3 weken duurt, op dit niveau gehouden. Er volgt daarna nog een korte maceratie. Die koele maceratie past echt bij Barbera. Er wordt veel aroma uit de schil gehaald, maar niet zozeer tannine. Vervolgens wordt de wijn 6 maanden gelagerd in inox tanks.
Het aroma verrast met vlezige en aardse geuren samen met van rijp rood en donker fruit, vuursteen en een toets van vanille en zoethout. Ondanks het om een niet-houtgelagerde wijn gaat zit er ook iets getoast in de geur, zeer bijzonder.
De smaak is rijk met rijp donker fruit, een lichte zuurtegraad en weer wat kruiden en een klein pepertje. Het is geen powerwijn maar eentje met voldoende body en smaak. Een perfecte wijn om te combineren met gevogelte, wit vlees en paddestoelen.

Product details

Druivenras: Barbera 100%.

Wijnbouw: conventioneel.

Ondergrond: klei-kalk.

Ouderdom wijnstokken: 25 jaar.

Hoogte wijngaard: 300 m.

Herkomstbenaming: DOC Piemonte.

Oogstperiode: half september, manuele oogst.

Vinificatie: fermentatie met schilcontact op 24°C gedurende 3 weken en een maceratietijd van 3 dagen.

Lagering: inox.

Kleur: transparant robijnrood.

Alcoholgehalte: 14,0 %.

Aroma: complex aroma van rijp rood en donker fruit, vlezig, aards, vuursteen en fijne zuren.

Smaak: vlezig, gebalanceerd, vol en elegant.

Serveertemperatuur: 16°- 18°C. (laat hem ev. even ademen van te voren)

Te drinken bij: gevogelte, kalfsvlees, lamsvlees, varkensvlees, paddestoelen en terrines.

Bewaarpotentieel: tot einde 2026.