Sessanta
  • Sessanta
  • Tenuta Casteani
  • 2011
  • 750 ml
Mario Pelosi van Tenuta Casteani bewijst met de Sessanta 2011 het bewaarpotentieel van zijn wijnen. De Sessanta is een blend van Sangiovese en Alicante Bouchet, een kruising van Petit Bouchet en Grenache. Drinkbaarheid en hoge kwaliteit zijn de uitgangspunten geweest om deze Sessanta te maken. Toen de wijn voor het eerst uitkwam werd Mario Pelosi 60 jaar wat meteen de naam is geworden van de wijn.

De Sangiovese- en Alicant-druiven werden met de hand geoogst in de tweede week van september. Na de persing volgt de fermentatie gedurende 21 dagen. Daaropvolgend is de helft van de wijn overgepompt in eiken vaten van tweede en derde passage voor een malolactische gisting en gelagerd gedurende 12 maanden. Na botteling volgt 9 maanden flessenrust.

Productdetails

Druivenras: Sangiovese 80%, Alicante 20%.

Wijnbouw: conventioneel.

Ondergrond: klei - kalk.

Ouderdom wijnstokken: 15 jaar.

Hoogte wijngaard: 150 m.

Herkomstbenaming: DOC Monteregio di Massa Marittima.

Oogstperiode: manueel, half september.

Vinificatie: 15 dagen maceratie, in temperatuurgecontroleerde inoxtanks.

Lagering: 50% gedurende 12 maanden in inoxtanks, 50% gedurende 12 maanden in Franse barriques.

Kleur: robijnrood.

Alcoholgehalte: 13,5 %.

Aroma: kersen, lichte kruidigheid.

Smaak: toegankelijk, fijne zuren, zoethout en rijp fruit.

Serveertemperatuur: 16 - 18 °C.

Te drinken bij: salame, rood vlees, pasta met tomatensausen.

Bewaarpotentieel: tot einde 2020.


Erkenningen:


Sessanta

€ 12,95