Tenuta Casteani

 

In de Maremma, het gebied vlakbij de zuidkust van Toscane, ligt Tenuta Casteani. Dit wijndomein met agriturismo werd in 2002  door Mario Pelosi  opgestart. De naam komt van het gehucht, Casteani, dat in de gemeente Gavorrano ligt, ten noorden van Grosseto.

 

Sinds eind 1800 is hier altijd al een vorm van landbouw geweest bestemd voor eigen of lokaal gebruik. Een enorme authentieke olijfboomgaard werd in de jaren '50 van de vorige eeuw gerooid om massaal dennenbomen aan te planten, bestemd als bouwmateriaal voor een nabijgelegen bruinkoolmijn. Voor de lokale bevolking de enige manier om in harde tijden enig inkomen te verwerven. Een hondertal olijfbomen hebben deze kaalslag overleefd en worden nu met zorg behandeld. Het hoofdgebouw van Tenuta Casteani, la Casa del Fattore, was tot de jaren '70 het huis van de directeur van de bruinkoolmijn.

 

Mario Pelosi heeft vanaf 2003 in drie fases het volledige oorspronkelijk landbouwdomein heraangelegd waaronder de wijngaard van 10 ha, Il Vignone. De aanplantingen bestaan hoofdzakelijk uit Sangiovese, Alicante, Merlot en Vermentino. De eerste oogst was in 2006. Tenuta Casteani kiest resoluut voor de weg van kwaliteit. Hun totale jaarproductie bedraagt ongeveer 60.000 flessen.

Naast de wijnbouwactiviteit is er ook een agriturismo met een unieke ligging en een voortreffelijke keuken. Het bestaat uit de Casa del Sole, oorspronkelijk de oude stallen van de boerderij en de Casa del Fattore.

 

Regio: Toscane.

Gemeente / Provincie: Gavorrano / Grosseto.

Opgericht in:  2002.

Wijnen: Monteregio di Massa Marittima DOC, Maremma Toscana DOC en Maremma Toscana IGT.

Druivenrassen rood: Sangiovese, Alicante, Syrah en Merlot.

Druivenrassen wit: Vermentino.

Jaarlijkse productie: 80.000 flessen.

Hectare wijngaard: 15 ha.

Herkomst druiven: 100% uit eigen wijngaarden.

Biologische wijnen: Ja (deel van de productie).

Erkenningen: Bibenda, Luca Maroni, Gambero Rosso.

Website: casteani.eu

Agriturismo:  Ja,  casteani.eu/en/wine-resort/hospitality/

 

10 artikel(en)

Prijscategorie
Van hoog naar laag sorteren

15 per pagina
    Serin Vermentino
    De Serin, gemaakt uit een handmatige selectie van Vermentino-druiven, is ook in deze nieuwe jaargang 2015 een heerlijk toegankelijke witte Toscaan. Serin is het lokale woord voor een klein vogeltje. De manuele oogst werd afgerond in de eerste dagen van september. De alcoholische gisting vond plaats in roestvrijstalen tanks bij 16 graden om de natuurlijke frisheid en zijn aromatische eigenschappen te behouden.
    Het resultaat is een elegante en goed gebalanceerde Vermentino. De kleur is strogeel. De geuren drukken de typische eigenschappen van de Zuid-Toscaanse Maremma uit, de fruitige zuurgraad van witte perzik en de aromatische intensiteit van die typische mediterrane kruiden.
    € 8,50
    • Turione
    • Tenuta Casteani
    • 2014
    • 750 ml
    Turione
    In 2015 vierde Tenuta Casteani de geboorte van een nieuwe wijn, de Turione. Turione betekent de jonge knop van de asperge, een groente die zijn natuurlijke habitat heeft op het wijndomein, waar ze elk jaar getuige zijn van de kieming en de bloei, van mei tot juli. De nieuwe Turione is een paarsgekleurde rode wijn, verkregen uit Sangiovese- en Merlotdruiven.
    Na de klassieke vinificatie volgt een rustperiode in stalen tanks. Het is een sappige, frissi en elegante wijn. Deze Turione biedt geuren van rode vruchten, licht zwarte peper en zoethout. Vol en fris in de mond met een evenwichtige zuurgraad, eindigend op een lange fruitige persistentie.
    € 9,00
    • Rusada
    • Tenuta Casteani
    • 2015
    • 750 ml
    Rusada
    De Rusada is weer in het gamma opgenomen. Tenuta Casteani maakt deze rosé van Sangiovese, Grenache en een piepklein aandeel Aleatico.
    Licht van kleur maar intens van aroma en romig van smaak. De schillen blijven maar een paar uren in contact met het druivensap om zo weinig mogelijk kleur af te geven. Na het verwijderen van de schillen past Tenuta Casteani de klassieke vinificatie in wit toe.
    Een heerlijke Zuid-Toscaanse rosé is het resultaat, om op een mooie lente- of zomeravond bij weg te dromen en je in de Maremma te wanen.
    € 9,50
    Spirito Libero
    De Spirito Libero is een Sangiovese-wijn zonder toegevoegd sulfiet, het additief dat normaal gezien gebruikt wordt om voedingswaren te bewaren en oxidatie af te remmen. Het is de eerste rode wijn van Tenuta Casteani die dankzij nieuwe vinificatietechnieken geen toegevoegd sulfiet nodig heeft om de organoleptische eigenschappen van de wijn te bewaren. De enige sulfieten die in deze wijn voorkomen zijn diegenen die in het natuurlijke fermentatieproces van het druivensap gevormd zijn.
    Consumenten kunnen een intollerantie ontwikkelen voor sulfieten en het gebruik ervan kan een negatieve invloed hebben op het aroma van wijn. Om deze redenen is het nodig om alternatieve methoden te ontwikkelen om wijn van hoge kwaliteit te produceren zonder toevoeging van sulfiet. Spirito Libero is volgens deze filosofie gemaakt door de combinatie van een strenge selectie van gezonde druiven, een innovatieve vinificatiemethode en aandacht voor de gezondheid van de consument.
    € 11,95
    Piccabòn Spumante Millesimato
    Een Toscaanse Millesimato Spumante van 100% Vermentino. Niet een wijntype dat we direct uit het Zuid-Toscaans gebied van de Maremma en van deze druivensoort verwachten. Maar het resultaat is een mooie verrassend frisse spumante. Piccabòn is een zeer oude benaming voor de Vermentino-druif.
    De Vermentino-druiven worden eind augustus geoogst. De druiven waren zeer gezond met een redelijk hoge zuurtegraad wat de perfecte basis vormde voor de basiswijn. Na de eerste fermentatie gebruikt Tenuta Casteani de methode Martinotti-Charmat in autoclaven voor de tweede fermentatie. Deze Piccabòn heeft een heel fijne pareling en aroma en smaak van wit rijp fruit en wat citrus.
    € 14,95
    Rusada Spumante Rosato Metodo Classico Brut Nature
    Uit passie voor de elegantie en levendigheid van mousserende wijnen is de Rusada Spumante Rosato Metodo Classico Brut Nature geboren. Een millesimato op basis van 100% Sangiovese. De Rusada Spumante 2013 heeft een lagering van 16 maanden op de fijne gistresten achter de rug. De dégorgement, het verwijderen van de prop met gistresten uit de hals van de fles, vond plaats in februari 2016. Vermits het hier gaat om een Brut Nature is er geen liqueur de dosage toegevoegd.
    De nieuwste exploot van Mario Pelosi is gemaakt in een zeer beperkte productie van 1.500 flessen. Het resultaat is een zeer elegante, naar bloemen, wilde aardbeien en broodkorst geurende Metodo Classico. Naast een droge en fluwelige ronde smaak herkennen we ook een zoutige aciditeit. Mario blijft ons verbazen ...
    € 19,00
    Terra di Casteani
    Jaargang 2010 was mooi voor het Toscaanse Maremma-gebied, met als resultaat deze prachtig rijpe Terra di Casteani. Een blend van zorgvuldig geselecteerde Sangiovese- en Merlotdruiven uit de beste delen van de wijngaard zorgen samen voor een harmonieus geheel. De Sangiovese speelt hier de hoofdrol en de Merlot zorgt voor nobel fruit en extra aroma. Na de vinificatie rust de Terra di Casteani 14 maanden in barriques van Franse eik. Een wijn met een heerlijke aromatische complexiteit van rijp rood fruit en kruiden. Qua smaak ervaar je een mooie balans tussen een elegante zachte smaak en fijne tannines. De fles is verpakt in een houten kistje.
    € 22,00
    Piccabòn Spumante Millesimato Magnum
    De Toscaanse Millesimato Spumante van 100% Vermentino in magnumuitvoering. Het resultaat is een mooie verrassend frisse spumante in feestformaat. Piccabòn is een zeer oude benaming voor de Vermentino-druif.
    De Vermentino-druiven worden eind augustus geoogst. De druiven waren zeer gezond met een redelijk hoge zuurtegraad wat de perfecte basis vormde voor de basiswijn. Na de eerste fermentatie gebruikt Tenuta Casteani de methode Martinotti-Charmat in autoclaven voor de tweede fermentatie. Deze Piccabòn heeft een heel fijne pareling en aroma en smaak van wit rijp fruit en wat citrus.
    € 29,00
    Rusada Spumante Rosato Metodo Classico Brut Nature
    De Rusada Spumante in Magnumformaat. Uit passie voor de elegantie en levendigheid van mousserende wijnen is de Rusada Spumante Rosato Metodo Classico Brut Nature geboren. Een millesimato op basis van 100% Sangiovese. De Rusada Spumante 2013 heeft een lagering van 16 maanden op de fijne gistresten achter de rug. De dégorgement, het verwijderen van de prop met gistresten uit de hals van de fles, vond plaats in februari 2016. Vermits het hier gaat om een Brut Nature is er geen liqueur de dosage toegevoegd.
    De nieuwste exploot van Mario Pelosi is gemaakt in een zeer beperkte productie van 1.500 flessen. Het resultaat is een zeer elegante, naar bloemen, wilde aardbeien en broodkorst geurende Metodo Classico. Naast een droge en fluwelige ronde smaak herkennen we ook een zoutige aciditeit. Mario blijft ons verbazen ...
    € 38,00
    Rusada Spumante Rosato Metodo Classico Brut Nature
    De Rusada Spumante in 3L-formaat verpakt in een houten kist. Uit passie voor de elegantie en levendigheid van mousserende wijnen is de Rusada Spumante Rosato Metodo Classico Brut Nature geboren. Een millesimato op basis van 100% Sangiovese. De Rusada Spumante 2013 heeft een lagering van 16 maanden op de fijne gistresten achter de rug. De dégorgement, het verwijderen van de prop met gistresten uit de hals van de fles, vond plaats in februari 2016. Vermits het hier gaat om een Brut Nature is er geen liqueur de dosage toegevoegd.
    De nieuwste exploot van Mario Pelosi is gemaakt in een zeer beperkte productie van 1.500 flessen. Het resultaat is een zeer elegante, naar bloemen, wilde aardbeien en broodkorst geurende Metodo Classico. Naast een droge en fluwelige ronde smaak herkennen we ook een zoutige aciditeit. Mario blijft ons verbazen ...
    € 75,00

10 artikel(en)

Prijscategorie
Van hoog naar laag sorteren

15 per pagina