San Ferdinando

 

Azienda Agricola San Ferdinando strekt zich uit over 60 hectare, in het hart van Toscane, waarvan 10 ha met wijnstokken zijn aangeplant. San Ferdinando ligt in de provincie Arezzo, in het prachtige gebied van de Val di Chiana, waar Johann Wolfgang von Goethe, op doorreis in Italië lyrisch over schreef: "Je kan geen mooiere velden aanschouwen, er is geen stuk grond beter tot in de perfectie bewerkt, klaar voor het zaaien. De tarwe groeit weelderig, en lijkt in deze gronden alles te vinden om te gedijen. In het tweede jaar zaaien ze de tuinbonen voor de paarden, evenals lupinen, die nu al groen, hun vruchten zullen afwerpen in de maand maart. Het vlas is al gezaaid, maar in de grond is het nog winter en de koude vorst maakt ze harder."

 

Sinds 1998 is San Ferdinando eigendom van de familie Grifoni en hernam het domein de oude traditie van wijnbouw door de heraanplanting van 10 hectare wijngaarden. In 2009 werd de bouw van een moderne cantina afgerond en kwam de eerste oogst van Sangiovese en Ciliegiolo op de markt. Op dit moment zijn deze druivenrassen aangevuld met Vermentino, Pugnitello en Merlot. De werkzaamheden in de wijngaarden worden allemaal manueel uitgevoerd met een hoogstaande kwaliteit van eindproduct als doel. Alhoewel zij geen biologisch gecertificeerde wijnen produceren is oenoloog en agronoom Simone Zuchetti een aanhanger van de lutte raisonneé, dus met veel gezond verstand omgaan met het bestrijden van ziektes en insecten. Het gebruik van insecticiden en pesticiden is uit den boze bij Simone.

 

De vinificatieinstallaties, de cantina, ligt in het hart van het domein, omringd door de wijngaarden. In de fermentatiezaal zijn zowel inox fermentatietanks als kegelvormige houten fermentatievaten aanwezig. Aangrenzend, in de bottaia bevinden zich de houten lageringsvaten van Franse eik en de laatste zaal dient voor de gebottelde flessen. Het gebruik van sulfiet wordt tot een minimum beperkt. 

 

Regio: Toscane.

Gemeente / Provincie: Civitella in Val di Chiana / Arezzo.

Opgericht in:  1998.

Wijnen: DOCG Chianti, IGT Toscana Rosso en IGT Toscana Bianco.

Druivenrassen rood: Sangiovese, Ciliegiolo, Pugnitello en Merlot.

Druivenrassen wit: Vermentino.

Jaarlijkse productie: 35.000 flessen.

Hectare wijngaard: 10 ha.

Biologische wijnen: Nee.

Erkenningen: Slow Wine.

Website:  www.sanferdinando.eu

Agriturismo:  Ja.

 

 

8 artikel(en)

Prijscategorie
Van hoog naar laag sorteren

15 per pagina
  Chianti Podere Gamba
  Sale
  De naam van deze Chianti verwijst op oude kaarten naar de plek waar de oorspronkelijke Sangiovese-klonen aangeplant waren. De Chianti Podere Gamba doet naast de Sangiovese ook eer aan een ander authentiek Toscaans druivenras, de Pugnitello. Dit druivenras is maar zeer recent weer opgedoken, door enkele domeinen weer aangeplant en sinds 2002 als een apart druivenras ingeschreven in het Registro Nazionale delle Varietà di Vite. De naam van de Pugnitello verwijst naar de compacte vorm van de druiventros die doet denken aan een gesloten vuist, il pugno.
  De donkergekleurde Chianti Podere Gamba geurt naar zoethout, wat koffie en chocolade en smaakt heerlijk en toegankelijk met zijn fluwelige tannines en frisse zuren.

  € 9,95

  € 8,95

  Ciliegiolo Rosato
  Sale
  Ciliegiolo, een authentiek Toscaans druivenras als rosé gevinifieerd. Dit kom je nog minder tegen dan de rode variant. De naam verwijst naar de typische geur van kersen, ciliegie. De wijn is fris, sappig en heeft lekkere zuren. San Ferdinando heeft ervoor gekozen om zowel de fermentatie als de lagering volledig in inoxtanks te doen en zo de puurheid van de Ciliegiolo te bewaren, ideaal om van te genieten op een warmere dag...

  € 9,95

  € 8,95

  Vermentino
  Sale
  De Vermentino is van oudsher verbonden aan de Toscaanse kustgebieden. Maar ook in het binnenland van deze regio is dit wit druivenras aangeplant. De klimatologische omstandigheden zijn wat harder maar door voldoende temperatuurverschil tussen dag en nacht slaagt San Ferdinando er in een fruitige en fluwelige Vermentino te presenteren.
  De manuele oogst eind september, de selectie van de druiven, de temperatuurgecontrolleerde fermentatie en het weglaten van de malolactische gisting leveren een zeer mooi en toegankelijk eindproduct op.

  € 11,00

  € 9,50

  Chianti Il Gargaiolo
  Vernoemd naar een wild beekje in de buurt van de wijngaarden is deze Chianti Il Gargaiolo een blend van Sangiovese, Merlot en Ciliegiolo. Een mooi gebalanceerde wijn die een korte houtlagering ondergaat van 4 maanden.
  We weten al langer dat Sangiovese en Merlot harmonieuze wijnen opleveren en dat is hier niet anders. Zeer aangenaam en drinkbaar.
  € 9,50
  Ciliegiolo
  Dit authentiek Toscaans druivenras als mono-variëteit gevinifieerd. Je komt het niet veel tegen. De naam verwijst naar de typische geur van kersen, ciliegie. Het is de frisheid en lichte kruidigheid die deze wijn kenmerkt. San Ferdinando heeft ervoor gekozen om zowel de fermentatie als de lagering volledig in inoxtanks te doen en zo de puurheid van de Ciliegiolo te bewaren.
  Je kan hem ook licht gekoeld drinken, dus ideaal om van te genieten op een warmere dag...
  € 9,95
  Vermentino
  San Ferdinando haalt met deze Vermentino 2016 de hoogste onderscheiding in de Gambero Rosso binnen, een Tre Bichierri. Dit druivenras is van oudsher verbonden aan de Toscaanse kustgebieden maar ook in het binnenland van deze regio is het druivenras aangeplant. De klimatologische omstandigheden zijn wat harder maar door voldoende temperatuurverschil tussen dag en nacht slaagt San Ferdinando er in een frisfruitige en mineralige Vermentino te presenteren.
  De manuele oogst eind september, de selectie van de druiven, de temperatuurgecontrolleerde fermentatie en het weglaten van de malolactische gisting leveren een zeer mooi en toegankelijk eindproduct op.
  € 11,00
  Sangiovese Toscana Riserva
  Sale
  Bescheidenheid siert de mens, maar hier is San Ferdinando toch echt de grens van het begrip bescheidenheid gaan opzoeken. Wat staat er op het etiket? Sangiovese. Wat is de herkomstbenaming? IGT. En weet u wat ze eigenlijk maken? Een Chianti Riserva. Je moet maar durven...
  De wijn is een 100% Sangiovese die enkel in de beste jaren op de markt komt, en jaargang 2010 hoort daar zeker bij. Het koelere klimaat in de provincie Arezzo helpt om de beste eigenschappen van de Sangiovese naar voren te brengen. De druiven voor de San Ferdinando Sangiovese komen van hun hoogst gelegen wijngaard, la Petraia.
  Na de manuele oogst, selectie van de druiven, macereren de druiven gedurende 14 à 16 dagen in kleine inox tanks om daarna gedurende 18 maanden een houtlagering in grote vaten te ondergaan.

  € 17,00

  € 14,50

  Pugnitello Toscana
  San Ferdinando vinifieert de Pugnitello, een authentiek Toscaans druivenras, ook als een mono-variëteit. Pas sinds 1980 weer in eer hersteld ontdekken sommige domeinen het grote potentieel van deze rode Toscaan. De naam van de Pugnitello verwijst naar de compacte vorm van de druiventros die doet denken aan een gesloten vuist, il pugno.
  Na de manuele oogst en selectie van de druiven, start men de fermentatie in kegelvormige houten vaten van Franse eik. Na een maceratietijd van 14 à 16 dagen lagert San Ferdinando de Pugnitello gedurende 12 maanden in grote houten vaten.
  € 15,00

8 artikel(en)

Prijscategorie
Van hoog naar laag sorteren

15 per pagina