Michele Biancardi

 

Michele Biancardi is een zeer jonge wijnmaker uit het zuidelijke Puglia. In de streek van Daunia, in de buurt van Cerignola, heeft Michele het oude landbouwbedrijf van zijn familie een nieuwe dynamiek gegeven. Deze streek dicht bij de zee heeft een rijke geschiedenis van landbouw, olijfteelt en wijnbouw.

 

Zoals Michele zelf zegt;"Non è grande la mia cantina, ma c`è spazio a sufficienza per un sogno: produrre un grande vino" (Mijn kelder is niet groot maar groot genoeg voor mijn droom, grote wijnen maken.

 

Vier autochtone druivenrassen worden verbouwd om sappige en rijke wijnen te maken; de witte Fiano en Minutolo en de rode Nero di Troia en Primitivo. De zon en de zeewind ontbreken nooit. Ook Michele is zeer terughoudend in het gebruik van houtlagering en wil de wijn op een natuurlijke manier vinifiëren. Heel typisch is zijn Mille Ceppi, een rode wijn van 100% Nero di Troia die een lagering in terracotta kuipen ondergaat.

 

Regio: Puglia.

Gemeente / Provincie: Cerignola / Foggia.

Opgericht in:  2005.

Wijnen: Puglia Bianco IGT en Puglia Rosso IGT.

Druivenrassen rood: Nero di Troia en Primitivo.

Druivenrassen wit: Fiano en Minutolo.

Jaarlijkse productie: 30.000 flessen.

Hectare wijngaard: 4ha.

Herkomst druiven: 100% uit eigen wijngaarden.

Biologische wijnen: Ja.

Erkenningen: Slow Wine.

Website:  www.michelebiancardi.it

Agriturismo:  Nee.

 

4 artikel(en)

Prijscategorie
Van hoog naar laag sorteren

15 per pagina
  Uno più Uno
  Michele Biancardi blend met de Uno più Uno twee typische Pugliese druivenrassen, de Nero di Troia en de Primitivo. Deze rode wijn is zeer elegant en erg toegankelijk.
  De Nero di Troia-druiven worden eind september, begin oktober geoogst. De Primitivo druiven liggen dan al lang te vinifiëren vermits ze eind augustus, begin september worden geoogst. Ook hier past Michele Biancardi een strenge kwaliteitselectie door. Na persing volgt een fermentatie van 20 dagen. Na de malolactische gisting rust de wijn in inoxtanks om alle eigenschappen van de druif te laten spreken.
  € 9,50
  Solo Fiano
  De Solo van Michele Biancardi is gemaakt van 100% Fiano. De wijngaarden in de buurt van Cerignola liggen op 10 km van de Adriatische kust. Deze Fiano groeit op een kalkrijke bodem. De Solo is een biologische wijn.
  De druiven worden met de hand geoogst in september. Na de oogst brengt men de druiven direct naar de cantina om ze af te koelen en alle aromatische componenten maximaal te behouden. Na een zachte persing start de fermentatie op 12° à 14°C.
  € 11,00
  Ponte Viro Primitivo
  De nieuwe jaargang van deze geweldige en ongefilterde 100% Primitivo uit Puglia. De Primitivo dankt zijn naam aan de eigenschap om vroeg rijp te zijn. Ook voor dit typische ras uit Puglia is de oorsprong niet met zekerheid te duiden. Volgens de ene is ze door de Feniciërs al 2000 jaar geleden aangeplant en volgens de andere rond 1700 vanuit Bourgogne door Benedictijnse monniken ingevoerd. Vandaag behoort ze tot de 10 meest gecultiveerde rode druivenrassen van Italië.
  Michele Biancardi die zijn wijngaarden in de wat noordelijker gelegen provincie Foggia heeft liggen maakt hier een zeer mooie versie van met de nodige frisse zuurtjes om een gebalanceerd resultaat te bekomen. De wijn rust eerst gedurende 10 maanden in grote botte om structuur en finesse toe te voegen en daarna nog minstens 3 maanden op fles.
  € 11,95
  Mille Ceppi
  Van deze 100% Nero di Troia mag je de naam letterlijk nemen. Van Mille Ceppi, 1000 wijnstokken, komt deze wijn. Niet meer en niet minder. Het is het paradepaardje van Michele Biancardi waarvan jaarlijks 1200 flessen op de markt komen. Een bijzondere wijn waarvan de stokken op kalkrijke bodem groeien. Een andere bijzondere eigenschap is de lagering in terracotta kuipen ipv eiken vaten.
  Na de manuele oogst eind september volgt de fermentatie en lagering in grote terracotta kuipen. Het aroma doet denken aan zwart fruit en pruimen. In de smaak ontbreken uiteraard de elementen die een houtlagering zou toevoegen. In de plaats doorvan proeven we een volle wijn die toch zeer fris, elegant en mineraal is gebleven.
  € 19,95

4 artikel(en)

Prijscategorie
Van hoog naar laag sorteren

15 per pagina