Maté

 

De familie Máté heeft een wijndomein gelegen in één van de meest prestigieuze wijnregio's van Italië, Montalcino - Toscane. Het domein beslaat twee heuvels die in het gematigd, zeegerichte deel van de Montalcino-zone liggen. De oorspronkelijke wijngaard van Banfi bestaande uit zeven velden met verschillende ondergrond ligt op een hoogte tussen 300 en 400 meter.  De huidige oppervlakte bedraagt 7 hectare omringd door mediterraan bos en wilde kruidenplanten. Voor de heraanleg van de wijngaarden heeft de familie Máté hulp gekregen van één van hun wereldberoemde buren, Fabrizio Moltard - agronoom van Angelo Gaja.

 

De aangeplante druivenrassen zijn Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah. De densiteit van de stokken is relatief hoog (6.200/hectare) maar het rendement extreem laag door tot driemaal per oogstjaar het aantal druiventrossen per plant te reduceren en zodoende de concentratie te verhogen. De manuele oogst verloopt in verschillende rondes en enkel de volledig rijpe druiven worden geoogst. De fermentatie verloopt in kleine temperatuurgecontroleerde inoxtanks of nieuwe eiken vaten. 'Allier' eiken vaten en grote fusten gebruiken ze voor de jarenlange lagering.

 

De familie Ferenc-Máté heeft een verlaten boerderij, een ravijn met waterval en een 13de-eeuwse pastorie omgevormd tot een prachtig wijndomein. Hun buren zijn de wereldberoemde domeinen van Angelo Gaja en Gianfranco Soldera. De eerste oogst in het moeilijke jaar 2002 werd al meteen hoog gekwoteerd in diverse wijnwedstrijden.

 

Regio: Toscane.

Gemeente / Provincie: Montalcino / Siena.

Opgericht in:  1993.

Wijnen: Brunello di Montalcino DOCG, Brunello di Montalcino Riserva DOCG, Rosso di Montalcino DOC en Sant' Antimo DOC.

Druivenrassen rood: Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah.

Druivenrassen wit: -

Jaarlijkse productie: 30.000 flessen.

Hectare wijngaard: 6,4 ha.

Herkomst druiven: 100% uit eigen wijngaarden.

Biologische wijnen: Nee (vanaf jaargang 2013, Ja.).

Erkenningen: Bibenda, Decanter, Guide de l'Espresso, James Suckling, Wine Spectator, Wine Enthousiast.

Website:  www.matewine.com

Agriturismo:  Nee.

 

6 artikel(en)

Prijscategorie
Van hoog naar laag sorteren

15 per pagina
  Rosso di Montalcino
  De baby-Brunello van het wijnhuis Maté is eigenlijk een jong gebottelde Brunello di Montalcino. Dezelfde wijngaard, dezelfde oogst en dezelfde vinificatie. De kortere lagering op houten fusten maakt het verschil.
  Net zoals de grote broer, Brunello di Montalcino, is deze 100% Sangiovese Grosso geoogst in diverse rondes. Enkel als de druiven hun juiste rijpheid hebben gehaald worden ze geoogst en gevinifieerd. Er kan een verschil van een paar weken opzitten. Na de oogst krijgen de druiven voor de Rosso di Montalcino exact dezelfde behandeling als voor de Brunello met als groot verschil de uiteindelijke lageringsduur op hout.
  € 16,95
  Mania - Cabernet Sauvignon
  Sale
  Deze Mania, een Cabernet Sauvignon pur sang komt onder de DOC Sant' Antimo op de markt. De DOC Sant' Antimo is door het Consorzio del Vino Brunello di Montalcino in het leven geroepen om alle wijnen uit het Montalcino-gebied die geen Brunello of Rosso di Montalcino zijn een herkomstbenaming te geven.
  De Cabernet Sauvignon-stokken van Maté zijn aangeplant met een redelijk hoge densiteit van 6.200 stokken per hectare. De opbrengst is echter zeer laag door drie groene oogsten gedurende de groeifase van de druiventrossen. Ook hier past Maté tijdens de manuele oogst een extreem strenge selectie toe en enkel volledig rijpe trossen komen in aanmerking voor vinificatie. De Mania rijpt voor een derde op nieuw eik, een derde op 1 jaar oude eiken vaten en een derde op 2 jaar oude eiken vaten.

  € 25,00

  € 21,00

  Brunello di Montalcino
  De wijngaard van Maté waar de Sangiovese Grosso groeit voor de beroemde Brunello di Montalcino is oorspronkelijk gekocht van Banfi. De wijngaard is in het begin van de jaren 2000 met hulp van hun beroemde buren Angelo Gaja en Gianfranco Soldera aangelegd. Van de totale wijngaardoppervlakte van 6,5 hectare is 3,5 hectare voor de Brunello-wijnen voorzien.
  Alhoewel Maté geen gecertificeerd biologische wijndomein is passen ze de biologische wijnbouwtechniek wel rigoureus toe. De druiven worden manueel geoogst, desnoods in verschillende oogstrondes. De vinificatie gebeurt in temperatuurgecontroleerde stalen tanks. Het rijpingsproces van de Brunello di Montalcino gebeurt in Franse houten vaten van 500 liter voor een periode van 3 jaar. Na bottelen rust de wijn nog minstens 12 maanden op fles.
  € 36,00
  Brunello di Montalcino
  2009 is een jaargang waar het Consorzio del Vino Brunello di Montalcino vijfsterren aan geeft. Een topjaar dus. Veelbelovend voor deze Maté Brunello. In deze nog relatief jonge Brunello ontdekken we een nog frisse kruidigheid in combinatie met zachte cederhouttoesten. De smaak zit vol rijp rood fruit, frisse aciditeit, kruidigheid en heeft ook deze jaargang een mooie lengte.
  Maté is momenteel geen gecertificeerd biologische wijndomein maar wel in volle conversie. De druiven worden manueel geoogst, desnoods in verschillende oogstrondes. De vinificatie gebeurt in temperatuurgecontroleerde stalen tanks. Het rijpingsproces van de Brunello di Montalcino gebeurt in Franse houten vaten van 500 liter voor een periode van 3 jaar. Na bottelen rust de wijn nog minstens 12 maanden op fles.
  € 36,00
  Brunello di Montalcino
  De Brunello di Montalcino 2008 is overladen met prachtige beoordelingen van o.a. Jancis Robinson en James Suckling. Deze Brunello heeft iets meer body dan de vorige jaargang.
  Maté is momenteel geen gecertificeerd biologische wijndomein maar wel in volle conversie. De druiven worden manueel geoogst, desnoods in verschillende oogstrondes. De vinificatie gebeurt in temperatuurgecontroleerde stalen tanks. Het rijpingsproces van de Brunello di Montalcino gebeurt in Franse houten vaten van 500 liter voor een periode van 3 jaar. Na bottelen rust de wijn nog minstens 12 maanden op fles.
  € 36,00
  Brunello di Montalcino Riserva
  Sale
  De topwijn van Maté is deze Brunello di Montalcino Riserva. Enkel gemaakt in zeer goede oogstjaren en steeds één jaar later op de markt dan de klassieke Brunello di Montalcino. Jaargang 2008 is door het Consorzio del Vino Brunello di Montalcino als een viersterrenjaargang gecatalogeerd. Na de 2007 Riserva is ook deze jaargang weer een rijke en enorm potente Brunello weliswaar frisser en met een iets hoger zuurgraad.
  Met deze krachtige en mooie Brunello di Montalcino Riserva bewijst het bescheiden domein Maté weer eens tot wat voor topprestaties ze in staat zijn. Rijp fruit, zoete kruidigheid, een sigarenkistje (zonder sigaren), cassis en lichte tabakgeuren kenmerken de intense aroma's. De smaak is elegant krachtig en heeft een lange finale. Een lang bewaarpotentieel is gegarandeerd. De fles is verpakt in een houten kistje.

  € 48,00

  € 39,50

6 artikel(en)

Prijscategorie
Van hoog naar laag sorteren

15 per pagina