Majnoni Guicciardini

 

De wijngaarden van Majnoni Guicciardini liggen in Val d’Elsa in de provincie Firenze, met een prachtig zicht op de bekende sky-line van San Gimignano. De wijnen behoren dan ook tot het Chianti-herkomstgebied. Pietro Majnoni heeft het domein sinds 2001 naar de productie van biologische wijnen omgeschakeld. De druivenrassen die Majnoni-Guicciardini aanplant zijn de Sangiovese, Colorino en Malvasia Nera.

 

Het huidige domein beslaat in totaal 200 ha waarvan een 20-tal als wijngaard. Naar aloude Toscaanse landbouwtraditie ziet men hier een diversificatie in gewassen die men teelt. De wijngaarden en de wijnproductie zijn van groot belang, maar het werk wordt aangevuld met activiteiten in de olijfteelt, graangewassen en het onderhoud van bossen.

 

Vico d' Elsa is één van die vele kleine stadjes die in de Middeleeuwen ontstonden op kruispunten van belangrijke handelswegen. Dit dorp lag op de weg van Noord-Europa naar Rome (Via Francigena) en op de weg van Firenze naar de zoutmijnen van Volterra (Via Volterrane). Het oorspronkelijk huis, nu de fattoria, deed dienst als "lo' spedale" , een ziekenhuis en schuilplaats voor reizigers. Rond 1500 werd het een privé-woning van een rijke Florentijnse familie. Francesco Guicciardini, voorouder van huidig eigenaar Pietro Majnoni, kocht het landgoed in 1870. Eén van de dochters van Francsco Guicciardini, Marcella, huwde met Massimiliano Majnoni en die dubbele naam vinden we vandaag nog steeds terug in de naam van het wijndomein.

 

Regio: Toscane.

Gemeente / Provincie: Vico d'Elsa / Firenze.

Opgericht in:  1870.

Wijnen: Chianti DOCG, Toscano Bianco IGT en Toscano Rosso IGT.

Druivenrassen rood: Sangiovese, Ciliegiolo, Malvasìa Nera, Colorino, Pugnitello en Dolcetto.

Druivenrassen wit: Malvasìa Bianca en Chardonnay.

Jaarlijkse productie: 57.000 flessen.

Hectare wijngaard: 20 ha.

Herkomst druiven: 100% uit eigen wijngaarden.

Biologische wijnen: Ja.

Erkenningen: Guida ai Vini d'Italia Bio.

Website:  www.majnoni.com

Agriturismo:  Nee.

 

2 artikel(en)

Prijscategorie
Van hoog naar laag sorteren

15 per pagina
  Chianti Superiore
  De nieuwste jaargang van de Chianti DOCG van Majnoni Guicciardini is deze 2015. De wijnen van Majnoni Guicciardini zijn biologisch en hoofdzakelijk van de Sangiovese-druif gemaakt. De Colorino en Ciliegiolo voegen wat kleur en aroma toe maar het hart van deze Chianti blijft nog steeds de Sangiovese, het bloed van Jupiter.
  De wijngaarden die op het zuiden en zuidwesten gericht zijn, liggen verspreid rond het familiaal huis in Vico d'Elsa, tussen Siena en Firenze. De oogst gebeurt volledig manueel en in verschillende rondes naargelang de rijpheid van de druiventrossen. Na vinificatie rust de wijn 18 maanden in verglaasde cementkuipen. De beste Sangiovese rust voor 6 à 12 maanden op Franse eik en na botteling volgt minstens 3 maanden flessenrust.
  € 9,95
  Chianti Riserva
  De Chianti Riserva van Majnoni Guicciardini komt uit dezelfde wijngaarden van Patrignoncello, San Pietro en Spareto als de Chianti. Deze Riserva bevat de beste selectie aan Sangiovese- en Colorino-druiven. Een heerlijk fluwelige Chianti die de houtlagering al perfect verwerkt heeft en klaar is om in goed gezelschap gedronken te worden.
  De oogst gebeurt volledig manueel en enkel de beste Sangiovese-druiven komen in deze Riserva terecht. De most macereert ongeveer 17 dagen met de schillen. Na vinificatie rust de wijn 14 maanden op Franse eik en na botteling volgt minstens 6 maanden flessenrust.
  € 14,50

2 artikel(en)

Prijscategorie
Van hoog naar laag sorteren

15 per pagina