Iole Grillo

 

In het uiterste oosten van de regio Friuli Venezia Giulia, in de gemeente Prepotto, in het hart van de glooiende heuvels vinden we het wijndomein Iole Grillo. De wijnmakerij is gevestigd in een historisch landhuis uit 1600 met een aangrenzende kapel bekend als de kerk van Sint-Giustina.

De mooie stenen muren van het oude huis zijn bij de laatste renovatie in 2003 in ere hersteld inclusief de opvallende en oude "baricheria". De wijngaarden bevinden zich in de glooiende oostelijke heuvels van Friuli tussen Slovenië en de provincie Gorizia.

 

Iole Grillo heeft zich de afgelopen jaren geconcentreerd op wijnen gemaakt van authochtone druivenrassen. Ze produceren drie droge witte wijnen op basis van de inheemse Friulano en Ribolla Gialla en de Sauvignon Blanc die in deze regio haar eigen karakter en identiteit heeft.

Naast de droge witte wijnen heeft Iole Grillo ook een beperkte productie van twee zoete witte wijnen op basis van de inheemse Verduzzo Friulano en Picolit, meer uit passie dan uit commerciële bedoelingen.

De rode wijnen worden gemaakt van Cabernet Franc, Merlot, Refosco dal Peduncolo Rosso en in het bijzonder, de Schioppettino van Prepotto. Een bevestiging van de voortdurende streven naar kwaliteit zijn de recensies in de meest prestigieuze wijnpublicaties zoals de Gambero Rosso, Bibenda en L'Espresso.

 

Wat respect voor natuur en mens betreft heeft Anna Muzzolini van Iole Grillo zeer duidelijke doelstellingen: het evenwicht van het milieu niet schaden, het welzijn van de mensen die werken en wonen in het land beschermen en zo natuurlijk mogelijke wijnen produceren. Wat betekent het beheer van de wijngaard met een minimale impact op het milieu?

Respect voor de biodiversiteit van dieren- en plantenwereld en het vermijden van het gebruik van chemische stoffen ter bestrijding van ziekten en plagen in de wijngaard. Het bemesten van de ondergrond doen ze uitsluitend met organische compost uit eigen huis wat veel effectiever is en de toestand van de grond aanzienlijk verbetert.

Het streven van Iole Grillo is om wijnen spannend en onvergetelijk te maken zonder het milieu en de mensen in het gebied waar ze produceren te schaden.

 

In het oude huis van rond 1700, omringd door de wijngaarden, is Iole Grillo al bijna veertig jaar gevestigd. Eenmaal binnen krijg je de indruk dat de tijd is blijven stilstaan. Een oude rust doordringt elke hoek. Het bedrijf is ontstaan uit de passie van vader Sergio Muzzolini die in de jaren '70 de eerste hectare wijnstokken heeft aangeplant.

Langzaam, in de loop van ongeveer 40 jaar, is het bedrijf gegroeid en bereikte zijn huidige omvang van negen hectare. Nu heeft Anna Muzzolini met passie en dankbaarheid de leiding in handen.

 

Regio: Friuli Venezia Giulia.

Gemeente / Provincie: Prepotto / Udine.

Opgericht in: 1975.

Wijnen: DOC Colli Orientali Del Friuli.

Druivenrassen rood: Cabernet Franc, Refosco dal Peduncolo Rosso, Schiopettino en Merlot.

Druivenrassen wit: Ribolla Gialla, Friulano, Verduzzo, Picolit en Sauvignon.

Jaarlijkse productie: 40.000 flessen

Hectare wijngaard: 9 ha

Herkomst druiven: 100% uit eigen wijngaarden.

Biologische wijnen: Nee.

Erkenningen: Gambero Rosso, Merum, Guide de l'Espresso, Veronelli, Luca Maroni, Bibenda.

Website:  www.vinigrillo.it

Agriturismo:  Ja, www.vinigrillo.it/_it/agriturismo.asp

 8 artikel(en)

Prijscategorie
Van hoog naar laag sorteren

15 per pagina
  Ribolla Gialla
  Sale
  De Ribolla Gialla, wat een prachtige naam, is een autochtoon druivenras uit de regio Friuli Venezia Giulia waarvan de eerste geschriften teruggaan tot de jaren 1300. De naam is afgeleid van het Sloveens Rébula, wat in het Friuliaans dialect uiteindelijk Ribuele werd.
  In het begin van de vorige eeuw, toen deze regio nog onder Oosterijks-Hongaars bewind stond, werd de Ribolla Gialla al zeer hoog aangeschreven. De Ribolla Gialla is nu vooral aangeplant in de heuvels van Tarcento, doorheen de Carso tot in Istrië.
  Dit druivenras is sterk, bloemt en rijpt laat en levert de beste resultaten in de heuvels aan de grens met Slovenië.

  € 11,00

  € 9,50

  Sauvignon
  Sale
  In de regio Friuli is de Sauvignon vooral te vinden in de Colli Orientali del Friuli, Collio en Grave. De wijngaarden van Iole Grillo liggen in de Colli Orientali, op de grens met Slovenië. Dit heuvelachtig gebied is bij uitstek geschikt voor dit druivenras. De klimatologische omstandigheden zorgen voor uitstekende resultaten.
  De Sauvignon van Iole Grillo is een droge witte wijn met een intens en delicaat aroma, typisch voor een Sauvignon. Frisheid, mineraliteit en heerlijke citrustoetsen kenmerken de smaak.
  Na vinificatie in inox tanks rust de wijn een drietal maanden op eigen droesem. Een zeer geslaagde Sauvignon uit Noordoost-Italië.

  € 11,50

  € 9,95

  Ribolla Gialla
  Een fijne opvolger na het mooie jaar 2015 is deze nieuwe Ribolla Gialla 2016. De Ribolla Gialla, wat een prachtige naam, is een autochtoon druivenras uit de regio Friuli Venezia Giulia waarvan de eerste geschriften teruggaan tot de jaren 1300. De naam is afgeleid van het Sloveens Rébula, wat in het Friuliaans dialect uiteindelijk Ribuele werd.
  In het begin van de vorige eeuw, toen deze regio nog onder Oosterijks-Hongaars bewind stond, werd de Ribolla Gialla al zeer hoog aangeschreven. De Ribolla Gialla is nu vooral aangeplant in de heuvels van Tarcento, doorheen de Carso tot in Istrië.
  Dit druivenras is sterk, bloemt en rijpt laat en levert de beste resultaten in de heuvels aan de grens met Slovenië.
  € 11,00
  Friulano
  De Friulano is de vaandeldrager van de regio Friuli Venezia Giulia en een oud en autochtoon druivenras. Door een uitspraak van het Europees Hof mocht de oorspronkelijke benaming Tocai niet langer gebruikt worden.
  De Friulano van Iole Grillo is een droge witte wijn met een delicaat aroma van amandelen. Na een korte periode van flessenrust ontwikkelt zich daarbij wat zoethout en vlier.
  Na vinificatie in inox tanks rust de wijn een zestal maanden op eigen droesem. Een heerlijk gebalanceerde wijn uit Noord-Italië.
  € 11,00
  Sauvignon
  Een heerlijk sappige Sauvignon uit het noordoosten van Italië. In de regio Friuli is de Sauvignon vooral te vinden in de Colli Orientali del Friuli, Collio en Grave. De wijngaarden van Iole Grillo liggen in de Colli Orientali, op de grens met Slovenië. Dit heuvelachtig gebied is bij uitstek geschikt voor dit druivenras. De klimatologische omstandigheden zorgen voor uitstekende resultaten.
  De Sauvignon van Iole Grillo is een droge witte wijn met een intens en delicaat aroma, typisch voor een Sauvignon. Frisheid, mineraliteit en heerlijke citrustoetsen kenmerken de smaak.
  Na vinificatie in inox tanks rust de wijn een drietal maanden op eigen droesem. Een zeer geslaagde Sauvignon uit Noordoost-Italië.
  € 11,50
  Schioppettino
  Sale
  De Schioppettino, ook gekend als de Ribolla Nera, is een klein juweeltje uit de wijngaarden rond Prepotto, letterlijk op de grens met Slovenië. Het is een autochtoon druivenras uit Friuli en van oorsprong uit Prepotto.
  De verbastering naar de naam Schioppettino komt waarschijnlijk van het lokaal dialectwoord " schiopettare" wat verwijst naar (vroeger) het licht ploffend geluid van vrijkomend koolzuurgas bij het openen van de fles. De zuurgraad van de Schioppettino is vrij hoog en vroeger gebeurde de malolactische gisting vaak spontaan in de fles met een licht koolzuurgasvorming tot gevolg. Maak u geen zorgen, dat is gelukkig verleden tijd.
  Voor Anna Muzzolini van Iole Grillo is dit haar paradepaardje en ze heeft gelijk. De Schioppettino is een topwijn.

  € 15,00

  € 12,50

  Refosco dal Peduncolo Rosso
  Waarschijnlijk de langste naam die je kan tegenkomen voor een druivenras, Refosco dal Peduncolo Rosso. Een droge rode wijn uit de regio Friuli, op de grens met Slovenië, gemaakt van een autochtoon druivenras dat tot één van de beste van Friuli mag gerekend worden. Het aanhangsel "peduncolo rosso" slaat op het steeltje van de druiventros die rood kleurt als ze rijp is.
  Na een lange maceratietijd rust de Refosco 12 maanden in vaten van Franse eik. Diepgekleurd, tanninerijk, vol en licht kruidig zijn de typische kenmerken van deze Friulaan.
  € 13,95
  Sauvignon IL
  De Sauvignon-wijnen van Anna Muzzolini zijn van hoogstaand niveau. Deze Sauvignon IL staat nog een trapje hoger dan haar andere Sauvignon door de discrete houtlagering op eiken vaten van 500 L. De wijngaarden van Iole Grillo liggen in de Colli Orientali, op de grens met Slovenië. Dit heuvelachtig gebied is bij uitstek geschikt voor dit druivenras. De klimatologische omstandigheden zorgen voor uitstekende resultaten.
  De Sauvignon IL is een droge witte wijn met iets meer body en een intens en delicaat aroma, typisch voor een Sauvignon. Rijp, mineraal en zachte citrustoetsen kenmerken de smaak.
  Na vinificatie in inox tanks rust de wijn een tiental maanden in eiken vaten. Een magnifieke Sauvignon uit het oosten van Italië.
  € 15,00

8 artikel(en)

Prijscategorie
Van hoog naar laag sorteren

15 per pagina