I Fabbri

 

Met I Fabbri zijn we in hart van de Chianti Classico, meer bepaald in Lamole, een afgelegen dorp gelegen boven Greve in Chianti. Het landschap rond Lamole, bijna 700 meter boven de zeespiegel, bestaat afwisselend uit bossen en terrassen, vol met olijfbomen en wijngaarden. Niet raar dat dit het dak van de Chianti-streek genoemd wordt.

 

Dit is de thuisbasis van I Fabbri, producent van de bekende Chianti Classico. Na decennia verpachten van het familiaal domein en verkopen van de druivenoogst aan andere domeinen hebben de zussen Susanna en Maddalena Grassi begin 2000 de leiding van I Fabbri weer in familiehanden genomen. Onmiddellijk hebben ze de typische terrasbouw in ere hersteld, de wijngaarden heraangelegd, de gebouwen gerenoveerd en de omslag gemaakt naar biologische druiventeelt. De terrasbouw in de wijngaarden zijn nodig om het werk op de steile hellingen mogelijk te maken.

 

De oorsprong van de familie Grassi in Lamole gaat terug tot de jaren 1600 toen ze op deze plek een ijzersmederij en landbouwactiviteiten combineerde. De naam I Fabbri (fabbroferrai) verwijst naar deze periode van ijzersmeden.

 

I Fabbri is klein domein van ongeveer 9 hectare wijngaarden, waar recent nog een klein perceel aan is toegevoegd uit de Conca d’Ora nabij Panzano. De bodem in Lamole is kleihoudend en zanderig, rond Panzano stijgt het aandeel klei in de ondergrond en ligt de wijngaard lager. De productie bedraagt nu meer dan 30.000 flessen, bijna uitsluitend gewijd aan de Chianti Classico op basis van de Sangiovese Grosso en de Canaiolo, en een kleine productie van Merlot. Naast de wijngaarden hebben de zussen ook 2 hectare olijfgaarden.

 

De gehechtheid aan deze plek van herkomst wordt duidelijk als Susanna met passie spreekt over haar domein en wijnen. Susanna is een zeer gastvrij persoon met een zachte vastberadenheid en u voelt zich meteen op uw gemak met haar rustige stem. De Chianti Classico-wijnen van I Fabbri zijn delicaat, fris, elegant en authentiek. Houtlagering dient om de wijn te ondersteunen en niet om te imponeren.

 

Regio: Toscana.

Gemeente / Provincie: Lamole / Firenze.

Opgericht in:  2000 (oorsprong 1620).

Wijnen: Chianti Classico DOCG, IGT Toscana.

Druivenrassen rood: Sangiovese, Canaiolo en Merlot.

Druivenrassen wit: geen

Jaarlijkse productie: 35.000 flessen

Hectare wijngaard: 10 ha

Herkomst druiven: 100% uit eigen wijngaarden.

Biologische wijnen: Ja

Erkenningen: Gambero Rosso, Guide de l'Espresso, Veronelli, Luca Maroni, Bibenda.

Website:  www.agricolaifabbri.it

Agriturismo:  Nee.

 6 artikel(en)

Prijscategorie
Van hoog naar laag sorteren

15 per pagina
  Chianti Classico Lamole
  Sale
  De Chianti Classico Lamole van Susanna Grassi van I Fabbri is een 100% Sangiovese Grosso en door Enogea met "Outstanding" bekroond. De wijnen van Susanna zijn biologisch en altijd met de Sangiovese-druif in de hoofdrol.
  Deze Chianti Classico is de meest pure uitdrukking van haar lijn aan Chianti Classico wijnen. Voor deze variant opteert ze voor minimale menselijke ingrepen.
  De oogst gebeurt volledig manueel. Na vinificatie rust de wijn 12 maanden in verglaasde cementkuipen. Na botteling volgt minstens 3 maanden flessenrust.

  € 13,95

  € 12,00

  Chianti Classico Lamole
  Jaargang 2015 van de Chianti Classico Lamole van Susanna Grassi is een iets vollere versie in vergelijking met de 2014 en blijft een 100% Sangiovese Grosso. De wijnen van Susanna zijn biologisch en altijd speelt de Sangiovese-druif de hoofdrol. Deze Chianti Classico Lamole is een wijn met finesse en elegantie die je gerust een uurtje van te voren al mag laten luchten.
  Deze Chianti Classico is de meest pure uitdrukking van haar lijn aan Chianti Classico wijnen. Voor deze variant opteert ze voor minimale menselijke ingrepen.
  De oogst gebeurt volledig manueel. Na vinificatie rust de wijn 12 maanden in verglaasde cementkuipen. Na botteling volgt minstens 3 maanden flessenrust.
  € 13,95
  Chianti Classico Terra di Lamole
  De Chianti Classico Terra di Lamole van Susanna Grassi van I Fabbri is een blend van Sangiovese Grosso en een klein deel Canaiolo. De wijnen van Susanna zijn biologisch en altijd met de Sangiovese Grosso in de hoofdrol. Deze Terra di Lamole 2012 zou volgens het Consorzio del Chianti Classico de benaming Riserva mogen dragen.
  De terrasvormige wijngaarden van I Fabbri liggen hoog boven Greve in Chianti, in de heuvels van Lamole waar slechts een tiental wijnproducenten hun Chianti Classico maken. Begin 2000 zijn ze door Susanna Grassi in ere hersteld.
  De oogst gebeurt volledig manueel. Na vinificatie rust een deel van de wijn 12 maanden in verglaasde cementkuipen en en ander deel in eiken vaten. Na botteling volgt minstens 3 maanden flessenrust.
  € 16,95
  Chianti Classico Riserva I Fabbri
  De Chianti Classico Riserva I Fabbri 2013 ivolgt helemaal de stijl van het huis I Fabbri. De Sangiovese, weer geblend met een klein beetje Canaiolo mikt vooral op elegantie en finesse. De invloed van Susanna Grassi is hier zeker niet vreemd aan. De Riserva van I Fabbri blijft trouw aan de typische stijl van het huis, fijn, subtiel en met respect voor de traditie.
  Eén van de vorige jaargangen, de I Fabbri Riserva 2011 is door Enogea uitgeroepen als "Wine of the Year".
  De oogst verloopt volledig manueel en na de vinificatie heeft deze jaargang wijn 12 maanden in tonneaus van Franse eik gerust. In het aroma herkennen we aardse geuren, zoethout, kersen en zwart fruit. De smaak is warm, vol, fijn en lang.
  € 23,50
  Chianti Classico Riserva Podere Sestilio
  De Chianti Classico Riserva Podere Sestilio komt uit de Conca d'Oro dicht bij Panzano. Van dit unieke perceel komt de zeer kleine productie van slechts 2.000 flessen. De ondergrond is van een zwaarder type en ligt veel lager dan de wijngaarden in Lamole. Het verschil met de andere Riserva van I Fabbri is herkenbaar en kunnen we een beetje oneerbiedig samenvatten als potentie versus finesse.
  Deze Riserva Podere Sestilio van I Fabbri is door Enogea uitgeroepen als "Wine of the Year - Chianti Classico 2012".
  Na vinificatie rust de wijn 18 maanden in tonneaux van Franse eik en na botteling volgt minstens 12 maanden flessenrust.
  € 27,95
  Chianti Classico Gran Selezione
  De Gran Selezione is een relatief nieuwe classificatie in de Chianti Classico die borg moet staan voor absolute topkwaliteit. Enkel in uitzonderlijk mooie jaargangen wordt bij I Fabbri een Gran Selezione gemaakt. De Sangiovese voor deze wijn komt van de 550m hooggelegen terrassen in Lamole en vormt een prachtig huwelijk tussen wat de natuur kan voortbrengen en de kunde van de wijnmaakster.
  Na vinificatie rust de wijn 24 maanden in barriques van Franse eik. Hierna volgt minstens nog 6 maanden flessenrust.
  € 35,00

6 artikel(en)

Prijscategorie
Van hoog naar laag sorteren

15 per pagina