Gambino

 

Gambino, gelegen op 900m hoogte op de Noordflank van de Etna is een familiaal wijndomein dat al meer dan 30 jaar kwaliteitswijnen voortbrengt. Het domein is 18ha groot waarvan 13ha wijngaard zijn. De wijngaarden van de familie Raciti-Gambino zijn in terrasbouw aangelegd en genieten van een perfecte ligging en de nodige ventilatie. Omgeven door het Parco Naturale dell' Etna en met zicht op de kustlijn van Taormina ligt Gambino absoluut op een uniek plekje in Sicilië.

 

Autochtone rode druivenrassen die men hier verbouwt zijn de Nerello Mascalese (niuriddu mascalisi in het sicilaans) en Nerello Cappuccio. Voor wit is dat de Cataratto en Carricante. Van hun wijngaarden in de buurt van Caltanisetta (Centraal-Sicilië) komen de rode Nero d'Avola en witte Inzolia.

 

In het vulkanisch gebied rond de Etna cultiveert men al sinds de oudheid wijnstokken. In die tijd waren dit waarschijnlijk wilde varianten die door de opeenvolgende bevolkingsgroepen werden onderhouden. De Fenicieërs en Grieken introduceerden nieuwe teelt- en vinificatietechnieken. De klimatologische omstandigheden, zoals de verschillen tussen dag- en nachttemperaturen, en unieke bodem op de Etna bepalen de typiciteit van deze vulkaanwijnen.

 

Regio: Sicilië.

Gemeente / Provincie: Linguaglossa / Catania.

Opgericht in:  1979.

Wijnen: Sicilia IGT, Etna Bianco DOC en Etna Rosso DOC.

Druivenrassen rood: Nero d'Avola, Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio, Alicante en Cabernet Sauvignon.

Druivenrassen wit: Inzolia, Carricante en Catarratto.

Jaarlijkse productie: 80.000 flessen.

Hectare wijngaard: 7,5 ha.

Herkomst druiven: 100% uit eigen wijngaarden.

Biologische wijnen: Nee.

Erkenningen: -

Website:  www.vinigambino.it

Agriturismo:  Nee.

 

6 artikel(en)

Prijscategorie
Van hoog naar laag sorteren

15 per pagina
  Feud'O Rosso
  Sale
  Ook voor de Feud'O Rosso combineert Gambino druiven uit de wijngaarden van Caltanisetta en druiven van de flanken van de Etna. De Nero d'Avola en de Nerello Mascalese. Een samenstelling die je zelden of nooit tegenkomt. Het levert een bijzonder plezierige en frisse wijn op die fruitigheid en mineraliteit mooi laat verweven.
  De kleur is robijnrood. Het aroma zit vol rood fruit en zoethout. De smaak is sappig, fruitig en zeer aangenaam.

  € 9,75

  € 8,75

  Feud'O Rosso
  De nieuwste jaargang van de Feud'O Rosso is weer een lekker toegankelijke en volbloed Siciliaan. Gambino combineert druiven uit de wijngaarden van Caltanisetta en druiven van de flanken van de Etna; resp. de Nero d'Avola en de Nerello Mascalese. Een samenstelling die je zelden of nooit tegenkomt. Het levert een bijzonder plezierige en volle wijn op die fruitigheid en mineraliteit mooi laat verweven.
  De kleur is robijnrood. Het aroma zit vol rood fruit, kruiden en zoethout. De smaak heeft een fijn zuurtje en body, en is warm en fruitig.
  € 9,75
  Feud'O Bianco
  Je kan deze Feud'O Bianco van Gambino het beste van twee delen Sicilië noemen. De kalkrijke kleigrond van de wijngaarden in Caltanisetta waar de Grillo-druiven groeien gecombineerd met de vulkanische ondergrond in Liguaglossa waar Gambino de Carricante-druiven verbouwd. Een heerlijke en sappige witte Siciliaan!
  De kleur is strogeel. In het krachtig aroma herkennen we veel wit fruit en citrus. De smaak is sappig, vol en aangenaam. Voor beide Feud'O-wijnen focust Gambino duidelijk op drinkbare wijnen gemaakt van autochtone druivenrassen.
  € 9,75
  Duvanera
  De Duvanera is een 100% Nero d'Avola, het rode druivenras van Sicilië. De druiven voor de Duvanera groeien in de wijngaarden, gelegen zijn in het centrale deel van Sicilië, in de buurt van Caltanisetta. De ondergrond daar bestaat vooral uit kalkrijke kleigrond. Deze Duvanera is weer een heel mooie vertegenwoordiger van de icoondruif van Sicilië.
  Na de oogst en fermentatie rust de Duvanera nog 9 maanden op eiken vaten. De kleur is diep robijnrood. In de neus voelen we aangename en warme geuren van zwart en rood fruit, een beetje vanille en fijne zuren. De smaak is vol, fris, rond en aangenaam lang.
  € 12,95
  Tifeo Bianco
  De Tifeo Bianco is een blend van de twee typische witte Siciliaanse druivenrassen, de Catarratto en de Carricante. De Catarrato is een ras dat je vooral tegenkomt aan de westkust van het eiland, in de provincie Trapani. Lange tijd diende de druif enkel als ingrediënt voor de beroemde Marsala wijn. De druif levert een frisse toets vol citrus, witte bloemen en aardse tonen. De Carricante druif groeit dan weer op de hellingen van de Etna met zijn vulkanische ondergrond en zorgt voor fijne zuren en kruidigheid.
  De Tifeo Bianco is een fijne maar ook gestructureerde witte wijn voor de liefhebbers van een witte wijn met extra punch.
  € 16,00
  Tifeo Rosso
  De Tifeo Rosso is een blend van de twee typische rode druivenrassen die op de flanken van de Etna-vulkaan worden verbouwd, de Nerello Mascalese en de Nerello Cappuccio. De naam van de Nerello Mascalese is afkomstig van de vlakte van Mascali, gelegen tussen de vulkaan en de zee, in de provincie Catania. De Nerello Cappuccio of Nerello Mantellato dankt haar naam aan de vorm waarin ze groeit. Beide antieke rassen zijn vermoedelijk door de Grieken op Sicilië aangeplant.
  De vulkanische ondergrond en karaktertrekken van de druiven leveren gestructureerde wijnen op met veel mineraliteit, tannines en zuren en een behoorlijk verouderingspotentieel.
  € 16,50

6 artikel(en)

Prijscategorie
Van hoog naar laag sorteren

15 per pagina