Cantine Salvatore

 

Cantine Salvatore, geleid door Pasquale Salvatore en zijn echtgenote, is een relatief jong en dynamisch wijndomein met diepgewortelde tradities dankzij de ouders en grootouders. Cantine Salvatore verbouwt druivenrassen die typisch zijn voor het gebied in combinatie met moderne en efficiënte technologieën voor de vinificatie. Het domein is gelegen in Ururi, een klein stadje in de groene heuvels van het lager gelegen deel van Molise, iets ten noorden van het schiereiland Gargano (Puglia), op ongeveer 30 kilometer van de Adriatische Zee. In de voetsporen van zijn vader Donato, benut Pasquale Salvatore de ervaring van meer dan zes generaties voorouders. Het domein heeft ongeveer 15 hectare wijngaarden in eigendom. Naast de wijnbouw heeft Cantine Salvatore ook olijfgaarden, boomgaarden en akkers.

 

De wijngaarden liggen op een hoogte van ongeveer 300 m in een gunstig en typisch mediterraan klimaat met een bodemstructuur die rijk is aan mineralen. Bijzondere aandacht in de wijngaard krijgt het rode druivenras Tintilia, een inheemse druif van Molise, die een groeiende belangstelling kent onder consumenten. Cantine Salvatore, gelegen in een prachtige eeuwenoude olijfboomgaard in de nabijheid van de stad, is gevestigd in een gerestaureerde oude boerderij en herbergt de vinificatie-installaties, de vatenkelder, de kantoren en een klein proeflokaal.

 

De regio Molise is altijd al bijzonder geschikt geweest voor de teelt van wijnstokken. Lokale vondsten uit de vijfde eeuw v. C. en verwijzingen in de werken van Plinius de Oudere zijn de eerste getuigenissen van de aanwezigheid van wijnbouw in Molise. Tijdens de overheersing door de Longobarden, Germanen en het Hof van Aragon werd de aanbouw van de wijnstokken wijdverspreid en tussen 1700 en 1800, stonden hier de meeste wijngaarden in het noordelijke deel van het Koninkrijk Napels.

 

Regio: Molise.

Gemeente / Provincie: Ururi / Campobasso.

Opgericht in:  1998.

Wijnen: Tintilia del Molise DOC, Molise DOC en Terre degli Osci IGT.

Druivenrassen rood: Tintilia en Montepulciano.

Druivenrassen wit: Falanghina.

Jaarlijkse productie: 60.000 flessen.

Hectare wijngaard: 15 ha.

Herkomst druiven: 100% uit eigen wijngaarden.

Biologische wijnen: Nee.

Erkenningen: Bibenda, Guide de l'Espresso, Luca Maroni, Slow Wine, Gambero Rosso, Vini buoni d'Italia, Veronelli.

Website:  www.cantinesalvatore.it

Agriturismo:  Nee.

 

5 artikel(en)

Prijscategorie
Van hoog naar laag sorteren

15 per pagina
  L' Indovino Rosso
  De L'Indovino Rosso is gemaakt van 20 jaar oude stokken van een veelvoorkomende kloon van het druivenras Montepulciano. Deze lekker sappige en volle rode wijn uit Molise is de instap-Montepulciano van Cantine Salvatore. Een indovino is een waarzegger en de term gaat terug naar het Latijnse spreekwoord "In vino veritas". Dit spreekwoord gaat terug op een passage in het werk Naturalis Historia van Plinius de Oudere: volgoque veritas iam attributa vino est, en betekent: in het algemeen wordt de waarheid aan de wijn toegeschreven. Deze Montepulciano-wijn is van diep rode kleur met intense aroma's van rode vruchten. Vol in de mond met goede tannines.
  € 8,75
  L' Indovino Bianco
  L'Indovino Bianco, gemaakt van 100% Falanghina, verwijst naar de Latijnse spreuk In vino veritas. Een indovino is een persoon die de toekomst kan voorspellen. Als deze wijn hiervoor de aanleiding kan geven denken we dat de toekomst van Cantine Salvatore er goed uitziet.
  Deze witte wijn uit Molise is verkregen uit een zorgvuldige vinificatie van de Falanghina, is lichtgeel van kleur, met een intens fruitige neus. In de mond is de L'Indovino Bianco vol en pittig, fris en aangenaam om te drinken.
  € 8,75
  Ros'Is Rosato
  Een volle en zachte Montepulciano in rosé-uitvoering uit de regio Molise, Zuid-Italië. De wijngaarden hebben een kleinhoudende ondergrond wat bijdraagt aan de volle smaak van deze rosé. De oogst gebeurt manueel, de druiven worden verzameld in kleine kratten en de zachte persing volgt onmiddellijk na de oogst.
  Deze Ros'Is van Cantine Salvatore is inderdaad een ideale begeleider van antipasti, salades en wit vlees: smaakvol, authentiek, met fruitige aroma's, kortom gewoon te veel om te weerstaan. Laat maar komen de lente en zomer.
  € 9,95
  • Biberius
  • Cantine Salvatore
  • 2012
  • 750 ml
  Biberius
  De Biberius is een 100 % Montepulciano-wijn gemaakt van oudere wijnstokken en een nog weinig voorkomende kloon. De druiven komen uit de wijngaard gelegen in San Martino in Pensilis op de grens van Molise en Puglia. De Biberius is een uiterst fijne en elegante Montepulciano waarbij houtlagering achterwege is gelaten.
  De Biberius heeft een intense robijnrode kleur met duidelijke tinten van violet, mooi geïntegreerde tannines, een fijne en volle smaak van rode vruchten de frisheid van rode bessen.
  € 11,00
  • Rutilia
  • Cantine Salvatore
  • 2014
  • 750 ml
  Rutilia
  De Rutilia is gemaakt van weer zo'n typisch Italiaans onbekend druivenras, de Tintilia. Ondanks dat Molise de tweede kleinste regio van Italië is, bezit zij ook een autochtoon druivenras. En wat voor één!
  Cantine Salvatore is één van de wijnhuizen die dit ras in ere houden en er een prachtige expressieve wijn van maken.
  Deze fijne Rutilia verbaast met zijn aangename kruidige toetsen en haar evenwichtige smaak waarin de tannines subtiel verweven zijn. Klaar om iets nieuws en zeer lekker te ontdekken, ga dan gerust voor deze Rutilia.
  € 15,00

5 artikel(en)

Prijscategorie
Van hoog naar laag sorteren

15 per pagina