Bonotto

 

De roots van de familie Bonotto gaan meer dan 600 jaar terug. Ze wonen al generaties in Tezze, een dorpje aan de voet van de Dolomieten en aan de oevers van de Piave rivier. In die periode begon de familie Bonotto met het fokken van vee en de handel in graan. Geleidelijk aan verschoven hun activiteiten zich naar de druiventeelt en het maken van wijn. Vanaf de 18de eeuw werden de eerste wijnen gebotteld en verkocht.
De wijnen uit deze streek waren voor het Romeinse tijdperk al goed gekend maar de regio heeft vooral veel voordeel gehaald uit de Europese wijncultuur die ontwikkeld werd in de middeleeuwse kloosters.

 

Vandaag wordt de zaak geleid door Antonio Bonotto, gegradueerd landbouwkundige aan de universiteit van Padua. Het wijnbedrijf is gevestigd in een vroeg 18de eeuwse Venetiaanse villa waar een graanzolder bijhoort. Hier worden nu de druiven gedroogd die gebruikt worden voor het maken van de Raboso Passito. In de nieuwe cantina uit 2004 bevinden zich de wijnkelders en installaties voor de vinificatie.

 

De meeste wijngaarden zijn gelegen op de oevers van de Piave rivier en halen daardoor voordeel uit de koude wind vanuit de Dolomieten en uit het minerale afzettingen van de Piave.
De familie Bonotto heeft ook wijngaarden op de heuvels rond Collalbrigo waar de druiven die gebruikt worden voor de Prosecco worden verbouwd.

 

Regio: Veneto.

Gemeente / Provincie: Tezze / Treviso.

Opgericht in:  1400.

Wijnen: Piave Malanotte DOCG, Piave DOC, Prosecco Conegliano Valdobbiadene DOCG, Prosecco DOC en Veneto IGT.

Druivenrassen rood: Raboso del Piave, Carmenère, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Marzemino.

Druivenrassen wit: Manzoni Bianco, Pinot Grigio, Chardonnay en Tai.

Jaarlijkse productie: 150.000 flessen.

Hectare wijngaard: 48 ha.

Herkomst druiven: 100% uit eigen wijngaarden.

Biologische wijnen: Nee.

Erkenningen: Bibenda, Guide de l'Espresso, Luca Maroni, Slow Wine, Gambero Rosso, Vini buoni d'Italia.

Website:  www.bonottodelletezze.it

Agriturismo:  Nee.

 

9 artikel(en)

Prijscategorie
Van hoog naar laag sorteren

15 per pagina
  Raboso Rosato
  Sale
  De Raboso-druif is de oudste en bekendste druif van de Piave-streek. Dit druivenras komt er al minstens 600 jaar voor en heeft een rustiek karakter en is goed bestand tegen allerlei ziekten. De hoge tannines en aciditeit zijn belangrijk voor de productie van sprankelende wijnen. Deze complexloze wijn is een frizzante, een wijn gemaakt om van te genieten bij lichte maaltijden, salades en voorgerechten
  De druiven worden met de hand geoogst, geperst en het druivensap blijft voor een korte periode op lage temperatuur in contact met de druivenschillen wat de rosékleur verklaart. De hergisting gebeurt in stalen vaten voor botteling. Deze Raboso Rosato heeft een frisse geur van kersen en wat eucalyptus. De smaak is droog, frisfruitig en doet denken aan framboos en veenbes.

  € 9,00

  € 7,95

  Pinot Grigio
  Deze regio van Noord-Italië is een ideaal productiegebied voor de Pinot Grigio. Dit druivenras vraagt de juiste balans tussen ondergrond, klimaat en ventilatie. De wijngaarden van Bonotto delle Tezze bevinden zich op de alluviale afzettingen van de Piave-rivier. De ondergrond bestaat uit grind en klei.
  Na uitdunnen van de druivelaar in de lente volgt de oogst op het einde van de zomer. Na een kort schilcontact met de most fermenteert de Pinot Grigio op lage temperatuur.
  € 8,50
  Raboso Rosso
  Een druivenras met veel potentieel is deze Raboso zeker en vast. Met de Raboso Rosso krijgen we een frisse en sappige wijn in het glas. Voor mooie lente- en zomerdagen een lekkere, niet zware rode wijn.
  De druiven worden pas laat in oktober geoogst wanneer rijpheid en zuren optimaal zijn geëvolueerd. De fermentatie en lagering gebeurt volledig in inoxvaten. Voor de fermentatie gebruikt Bonotto delle Tezze de Eureka-methode die het schilcontact met de most optimaliseert.
  € 8,50
  • Barabane
  • Bonotto delle Tezze
  • 2013
  • 750 ml
  Barabane
  Sale
  De Barabane is een 100% Carmenère uit de Piave-regio, ten noorden van Venetië. De eerste notities over de aanwezigheid van Carmenère-stokken zijn uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Heel vaak in het verleden verward met de Cabernet Franc kan men dit druivenras in ideale omstandigheden verbouwen op de minerale ondergrond van de Piave-streek, mede dankzij het relatief zachte klimaat en de bescherming van de omliggende Dolomieten en Pre-Alpi.
  De wijngaard ligt aan de oevers van de Piave-rivier. De druiven worden begin oktober met de hand geoogst. Na persing volgt de maceratie gedurende 20 dagen in eiken vaten. Na de fermentatie volgt een verdere rijping van 12 maanden in grote vaten van Franse eik. Nadien volgt een minimale flessenrust van vier maanden.

  € 9,95

  € 8,95

  Raboso Ribelle
  De Raboso Ribelle is een rode frizzante die we het best kunnen vergelijken met een traditionele lambruscostijl. De Raboso del Piave is hier de druivenleverancier. De Raboso Ribelle is wel degelijk een beetje rebels. Fris rood fruit, een stevige smaak en een bovengemiddelde zuurgraad kenmerken deze frizzante, een mooie aanvulling op de bestaande wijnen van Bonotto delle Tezze op basis van deze autochtone rode Raboso.
  De druiven worden eind september geoogst. Na de persing, maceratie en eerste fermentatie in inoxtanks volgt de tweede fermentatie volgens de methode Charmat in autoclaven. De kleur is dieppaars. Het aroma is fris vers rood fruit. De smaak is stevig, fruitig en bevat mooie maar stevige zuurtjes. Drink deze Raboso Ribelle koel maar nooit koud.
  € 9,00
  Prosecco Frizzante
  De Prosecco Frizzante staat voor jeugdigheid en "freschezza". Het is een moderne wijn, levendig en zorgeloos, de ideale begeleider van talloze gelegenheden. Net als de Spumante is deze Frizzante gemaakt van de Prosecco-druif en leunt er qua aroma en smaak dicht tegenaan.
  De Prosecco-wijngaard van Bonotto delle Tezze ligt in de heuvels van Collalbrigo, tussen de Dolomieten in het Noorden en de Adriatische kust. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht is fundamenteel voor de ontwikkeling van de aroma's van de Prosecco-druif. De druiven worden met de hand geoogst. Na de zachte persing volgt de fermentatie op lage temperatuur. De tweede fermentatie gebeurt volgens de methode Charmat.
  € 9,50
  Prosecco Spumante Brut
  De Prosecco wijnstok werd tweehonderd jaar geleden al gekweekt op de heuvels rond Conegliano. De oorsprong van dit druivenras is redelijk onbekend maar volgens sommigen was het al bekend in het Romeinse Rijk als de 'Pucino', de favoriete drank van Keizerin Livia Augusta.
  De Prosecco-wijngaard van Bonotto delle Tezze ligt in de heuvels van Collalbrigo, tussen de Dolomieten in het Noorden en de Adriatische kust. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht is fundamenteel voor de ontwikkeling van de aroma's van de Prosecco-druif. De druiven worden met de hand geoogst. Na de persing volgt de fermentatie op lage temperatuur. De tweede fermentatie gebeurt volgens de methode Charmat.
  € 11,95
  • Potestà
  • Bonotto delle Tezze
  • 2013
  • 750 ml
  Potestà
  De Potestà is oud-Venetiaans voor "hoofd van het huishouden". Deze topwijn van Bonotto delle Tezze is gemaakt van de Raboso del Piave. Zeer elegant, gestructureerd en fijn. De Raboso was de favoriete wijn van de Venetiaanse aristocratie en één van de belangrijkste handelsgoederen van de Venetiaanse Republiek.
  De druiven worden pas laat in de herfst geoogst als de eerste sneeuw in de wijngaard te zien is. Samen met de schillen gist het druivensap in inoxvaten gedurende zes maanden. Daarna laat men de helft verder rijpen op Franse eik en de andere helft op Sloveense eik. De flesrijping duurt minstens één jaar.
  € 15,00
  Malanotte
  De Malanotte is gemaakt van 100% Raboso del Piave. De naam is afgeleid van een klein middeleeuwse versterkte boerderij, de Borgo Malanotte in Tezze. Een zeer exclusieve wijn waarvan slechts 2.000 flessen per jaar gemaakt worden. De Raboso is een autochtoon druivenras uit de Piave-streek in de Veneto.
  De familia Bonotto heeft de "appassimento"-techniek weer nieuw leven ingeblazen waarbij een deel van de druiven ingedroogd worden tijdens de winterperiode. Het duurt in totaal 3 jaar om deze Malanotte te maken en 20% van de druiven worden gedurende de winterperiode ingedroogd op stromatten op de zolder. De wind die vanaf de Dolomieten naar de Adriatische kust waait droogt de druiven langzaam en op natuurlijke wijze in.
  € 30,00

9 artikel(en)

Prijscategorie
Van hoog naar laag sorteren

15 per pagina