Blengio - Piemonte

 

Het wijndomein Blengio van Daniele Reale en Egle Bocchino is gelegen in Calosso d'Asti, een kleine parel van Zuid- Piemonte, ondergedompeld in de groene en zonnige heuvels van de Langhe en Monferrato. Blengio is al vier generaties actief in de wijnbouw en elk stadium van het werk in de wijngaard en de kelder wordt nauwlettend uitgevoerd door Daniele en moeder Ida met een passie die zijn wortels heeft in de historische traditie van dit grondgebied. De geschiedenis van deze wijnmakerij is vooral het verhaal van een gezin met een diepe passie voor wijn en voor hun land, maar het is ook het verhaal van het dagelijkse harde werk, dat bestaat uit voortdurende uitdagingen van moeder natuur.

 

Alle processen zijn zeer ambachtelijk, met respect voor de traditionele manier van wijnmaken in Piemonte. De wijnen worden gemaakt van druiven die zo milieuvriendelijk mogelijk worden geteeld. De wijngaarden zijn verdeeld tussen Calosso d' Asti en Rocchetta Belbo. De eerste locatie ligt op de grens tussen Monferrato en Langa, nog steeds behorende tot het herkomstgebied Asti. De wijngaard, Camp Santé, levert een uitstekende Barbera op. Het grondgebied van Rocchetta Belbo daarentegen ligt in de Alta Langa. In de zachtglooiende en zonnige Valle Belbo ligt Cascina Blengio, omgeven door het landschap van de Langa, waar de wijngaarden afwisselen met bossen.

 

Het familieverhaal start in 1881 met Alessandro Scagliola. Hij werd geboren in Calosso D’Asti. Een zeer moeilijke tijd omdat alle wijnbouwers en landbouwers in die periode met enorme problemen geconfronteerd werden; de phyllossera-plaag en wat later de Eerste Wereldoorlog hielden lelijk huis. Na de oorlog trouwde Alessandro met Ida en te samen besloten hun passie te volgen, het produceren van wijn waarvan de druiven uit de familiale wijngaarden komen. Naar Piemontese traditie ging het om het maken van wijnen op basis van Barbera en Nebbiolo. En dat tot op de dag van vandaag nog steeds zo. Naar voorbeeld van zijn betovergrootvader, zet Daniele het harde werk voort onder het motto "kwaliteit boven kwantiteit".

 

 

Regio: Piemonte.

Gemeente / Provincie: Calosso D’Asti / Asti.

Opgericht in:  1881.

Wijnen: DOCG Barbera d'Asti, DOC Monferrato en DOC Langhe.

Druivenrassen rood: Barbera, Nebbiolo, Dolcetto.

Druivenrassen wit: Moscato.

Jaarlijkse productie: 25.000 flessen.

Hectare wijngaard: 4,5 ha.

Biologische wijnen: Nee.

Erkenningen: -

Website:  www.blengio.it

Agriturismo:  Nee.

 

1 artikel(en)

Prijscategorie
Van hoog naar laag sorteren

15 per pagina
  Notu Monferrato
  Sale
  De Notu is een blend van twee topdruiven, Nebbiolo en Barbera uit Piemonte. De wijngaarden van Blengio liggen in Calosso d'Asti, tussen Asti en Alba. De wijnstokken van 20 à 30 jaar oud groeien op een kalkrijke bodem
  Deze wijn heeft hoofdzakelijk getypeerd door de Nebbiolo; strak, droog en fijne tannines. De Barbera zorgt voor een extra dosis fijne zuurtjes en fruit. De Notu is deze gedurende 12 maanden op Franse eik gelagerd.
  Daniele Reale heeft met respect voor traditie en typiciteit een mooie gestructureerde en fijne DOC Monferrato gemaakt, in het warme oogstjaar 2012.

  € 15,00

  € 12,50

1 artikel(en)

Prijscategorie
Van hoog naar laag sorteren

15 per pagina