Bambinuto

 

Cantina Bambinuto, gerund door Marilena Aufiero, ligt in de gemeente Santa Paolina, in de regio Campania. Dit gebied, ook bekend als Irpinia, is gelegen in het oostelijke deel van Campania grenzend aan de regio’s Puglia en Basilicata. Het is een eerder koel klimaat en het sneeuwt bijna altijd in de winter. De bodem is vulkanisch met delen in klei en kalk. De bodem is dus rijk aan mineralen. In Campania is men al sinds mensenheugenis actief in de wijnbouw. Het meest bekend zijn de grote rode wijnen zoals de Aglianico di Taurasi. Maar in Campania zijn er ook verrassend veel goede witte wijnen voorhanden. De Greco di Tufo, de Falanghina en de Fiano di Avellino zijn de drie meest bekende.

 

Cantina Bambinuto is een zeer jong wijnbedrijf dat opgestart is in 2006. Voorheen verkocht de familie hun druiven aan andere zeer bekende wijnhuizen uit Irpinia. Ondersteund door oenoloog Antonio Pesce is dit project in 2006 van start gegaan. Cantina Bambinuto is klein, werkt nog enkel met eigen druiven en is vanaf dag één alleen met kwaliteit bezig geweest. De witte druivenrassen die Cantina Bambinuto verbouwt zijn de Greco di Tufo en Falanghina. Het rood druivenras is uiteraard de Aglianico. De totale productie van Cantina Bambinuto bedraagt 25.000 flessen. De 4,5 ha wijngaarden van Cantina Bambinuto liggen op 500 meter hoogte, in het hart van de DOCG Greco di Tufo.

 

Marilena Aufiero met haar eeuwige glimlach, is een vrouw met duidelijke ideeën en van in haar jeugd gebeten door het wijnvirus. Deze enthousiaste dame wil de essentie van de kwalitatieve druivenrassen Falanghina, Greco di Tufo en Aglianico tot uiting brengen. Zelf zegt ze: „Fare qualità, accoglienza e ospitalità sono elementi fondamentali a mio avviso. Non ci interessa la gamma commerciale, la nostra dimensione è quella artigianale.". Ze blijft ook steeds zoeken naar andere manieren om de Greco di Tufo te laten „spreken”. Ze is dus niet vies van een experimentje. Zo is er een Greco di Tufo Passito en zelfs een Gre’Co Grappa. Haar laatste exploot is een Falanghina die gefermenteerd is met 40 dagen schilcontact, un rosso in bianco...

 

 

Regio: Campania.

Gemeente / Provincie: Santa Paolina / Avellino.

Opgericht in:  2006.

Wijnen: Greco di Tufo DOCG, Irpinia DOC en Campania IGT.

Druivenrassen rood: Aglianico.

Druivenrassen wit: Falanghina en Greco di Tufo.

Jaarlijkse productie: 25.000 flessen.

Hectare wijngaard: 4,5 ha.

Herkomst druiven: 100% uit eigen wijngaarden.

Biologische wijnen: Nee.

Erkenningen: Guide de l'Espresso, Slow Wine, Luca Maroni.

Website:  www.cantinabambinuto.com

Agriturismo:  Nee.

 

5 artikel(en)

Prijscategorie
Van hoog naar laag sorteren

15 per pagina
  Insaniamente Falanghina
  De Insaniamente van Cantina Bambinuto is een 100% Falanghina, waarbij de schillen na het persen meer dan een maand bij de most zijn gebleven. De Insaniamente is een gebalanceerde droge witte wijn met trekjes van een vino rosso, diep strogeel met gouden reflecties, met aroma's van gekonfijt fruit en appel en maar fijn ondersteund door een mooie zuurgraad. De wijn heeft veel body en de nodige complexiteit.
  De wijngaard van Bambinuto ligt op een hoogte van ongeveer 500 meter en bestaat uit een kleihoudende en vulkanische ondergrond. Deze Falanghina heeft de typische krachtige karaktertrekken van de wijnen van Irpinia en een bewaarpotentieel.
  Ook het oogstmoment voor deze Insaniamente is relatief laat, omdat de Falanghina een laatrijpend druivenras is en wordt volledig manueel uitgevoerd.
  € 11,00
  Greco di Tufo
  De Greco di Tufo van Cantina Bambinuto behoort tot de beste die men in Santa Paolina kan vinden. Marilena Aufiero kiest resoluut voor de authentieke expressie van deze karakterdruif. De Greco di Tufo zou je zeer vrij kunnen vertalen als "de Griek van Tufo". Santa Paolina is naast Tufo één van de twee beste herkomstgebieden.
  Dit druivenras is van oorsprong Grieks en kent een verspreiding in Campania, Puglia en Molise. De Greco di Tufo-druif tolereert weinig fouten en is best een moeilijke jongen te noemen. Een goede Greco di Tufo maken vraagt dus toewijding, geduld en vakmanschap of in het geval van Marilena "vakvrouwschap". Een collega-wijnmaakster, Manuela Piancastelli, beschrijft de Greco di Tufo als "een stoere jongen met weinig woorden, maar vol van kwaliteit die velen, helaas, proberen aan te passen met een elegantie die niet de zijne is".
  € 12,50
  Greco di Tufo - Picoli
  De Picoli van Cantina Bambinuto is een cru van de Greco di Tufo. De naam verwijst naar de wijngaard die in de Contrada Picoli ligt, een deel van de gemeente Santa Paolina. Deze Greco di Tufo is een complexe wijn met veel diepgang door de iets latere oogst en lagering op eigen droesem na de vinificatie.
  De Greco di Tufo Picoli wordt ongeveer 10 dagen na de gewone Greco di Tufo geoogst en blijft na vinificatie ongeveer zes maanden op eigen droesem liggen.
  € 16,00
  Proditio
  De laatste versie van de Greco di Tufo die Marilena Aufiero heeft gemaakt is deze dessertwijn op basis van ingedroogde Greco di Tufo-druiven. Ze heeft de natuurlijk aanwezige gisten het werk laten doen, een risico maar het heeft geleid tot een prachtig resultaat. Weelderig, warm, rijk, kortom een zalig product waarvan jaarlijks slechts 250 flesjes gemaakt worden.
  Na de oogst van de Greco di Tufo-druiven, eind oktober, worden de druiventrossen gedurende drie maanden gedroogd op matten. Na vinificatie lagert Cantina Bambinuto de wijn op eigen droesem en in eiken vaten van 120 l gedurende 8 à 12 maanden. Deze amberkleurige wijn is helder en levendig en heeft de intrigerende neus van de Greco di Tufo. Het ras levert complexiteit en mineraliteit zo typisch voor deze druif met tonen van gedroogde vijgen, rozijnen, stroop en gedroogde abrikozen. In de mond is de Proditio Passito krachtig, droog en warm met een kleine gebalanceerde push zuur dat nodig is om de zoete kracht te balanceren.
  € 26,00
  Gre.Cò Distillato
  De Gre.Cò is een distillaat van Greco di Tufo en kweeperen. Ja, u leest het goed, kweeperen, in het Italiaans "mela cotogna". Qua type is het een geblende aquavit. Cantina Bambinuto's Gre.Cò is een exclusief product waarvan jaarlijks slechts 100 flesjes gemaakt worden.
  De Greco di Tufo en kweeperen worden apart gedistilleerd in een koperen met stoom verwarmde distillatiekolom. Na het langzame distillatieproces en het blenden lagert Cantina Bambinuto de Gre.Cò 2 maanden in een inoxtank. De Gre.Cò is relatief zacht van smaak en het aroma bevat nog redelijk wat geuren van bloemen en gedroogd fruit. De kleur is kristalhelder.
  € 34,00

5 artikel(en)

Prijscategorie
Van hoog naar laag sorteren

15 per pagina