Antonelli San Marco

 

Antonelli San Marco uit Umbrië, is een wijndomein en landgoed dat centraal gelegen is in Montefalco, één van de twee DOCG-gebieden. De familie Antonelli is er voortdurend op gericht om de kwaliteit van hun wijnen te verbeteren. De stijl van het huis is gericht op authenticiteit en harmonie, drinkbaarheid en elegantie in plaats van pure kracht.

 

De familie Antonelli, oorspronkelijk afkomstig van Spoleto, heeft het domein in eigendom sinds 1881. De volgende generaties hebben het domein steeds verder uitgebouwd. Sinds 1986 staat Filippo Antonelli aan het roer. Onder zijn leiding is de ondergrondse kelderinfrastructuur volledig vernieuwd. Voor de vinificatie is voor een tweeverdiepingen tellende opbouw gekozen die toelaat eerder met zwaartekracht dan met pompinstallaties te werken.

 

De wijnen van Antonelli San Marco zijn gecertificeerd biologisch. Een bewuste keuze van de Filippo om het streven naar kwaliteit te combineren met respect voor de natuur en de volgende generaties. De wijngaarden liggen gemiddeld op een hoogte van 350m en de ouderdom van de stokken varieert tussen de 15 en 30 jaar. Het terrein bestaat uit kalkrijke kleigrond.

 

Regio: Umbrië.

Gemeente / Provincie: Montefalco / Perugia.

Opgericht in:  1899.

Wijnen: Umbria IGT, Grechetto dei Colli Martani DOC, Trebbiano Spoletino IGT, Montefalco Rosso DOC, Montefalco Rosso Riserva DOC en Sagrantino di Montefalco DOCG.

Druivenrassen rood: Sagrantino, Sangiovese, Merlot en Cabernet Sauvignon.

Druivenrassen wit: Grechetto en Trebbiano Spoletino.

Jaarlijkse productie: 330.000 flessen

Hectare wijngaard: 43 ha

Herkomst druiven: 100% uit eigen wijngaarden.

Biologische wijnen: Ja

Erkenningen: Gambero Rosso, Merum, Guide de l'Espresso, Veronelli, Luca Maroni, Bibenda.

Website:  www.antonellisanmarco.it

Agriturismo:  Ja, www.satriano.it

 

8 artikel(en)

Prijscategorie
Van hoog naar laag sorteren

15 per pagina
  Grechetto dei Colli Martani
  Sale
  De biologische Grechetto dei Colli Martani van Antonelli San Marco is een 100% Grechetto. De Colli Martani is de productiezone rond Todi waar Montefalco ook deel van uitmaakt. De Grechetto is één van de meest hoogstaande witte druivenrassen van Umbrië. De oorsprong is heel waarschijnlijk Grieks. Deze druif is een laatbloeier met een lage opbrengst en in staat om geconcentreerde aroma's te produceren.De Grechetto wordt ook gebruikt als mengdruif en voegt dan vooral rijkdom en structuur toe aan de wijn. Het wordt in dat geval meestal vermengd met Chardonnay, Trebbiano of Malvasia.

  € 9,95

  € 8,95

  Montefalco Rosso
  Het kleine formaat van de normale Montefalco Rosso. De Montefalco Rosso 2013 van Antonelli San Marco is nog steeds een ongefilterde blend van Sangiovese, Sagrantino en Montepulciano. De Montefalco Rosso is een herkomstgebied uit de provincie Perugia, meer specifiek uit de gemeente Montefalco. Het is een klassieke en stevige rode wijn uit Umbrië, waar de Sangiovese alomtegenwoordig is en hier samengaat met de Sagrantino en Montepulciano. De Sagrantino-druif is een zeer lokaal en oud druivenras waarvan de eerste vermeldingen teruggaan tot de 16de eeuw.
  De drie verschillende druivenrassen worden op verschillende momenten manueel geoogst. Na de vinificatie wordt de wijn 9 maanden in grote botte van 25 hl gelagerd gevolgd door 6 maanden flessenrust.
  De Montefalco Rosso is robijnrood van kleur met paarse reflecties, heeft aroma's van kersen, bessen en bramen. De smaak is droog, warm en vol in combinatie met een droge frisheid.
  € 9,75
  Grechetto dei Colli Martani
  2016 is een mooi wijnjaar voor witte Italiaanse wijnen als je graag wat frissere wijnen verkiest. Deze 2016 is daar een mooi voorbeeld van. De biologische Grechetto dei Colli Martani van Antonelli San Marco is een 100% Grechetto. De Colli Martani is de productiezone rond Todi waar Montefalco ook deel van uitmaakt. De Grechetto is één van de meest hoogstaande witte druivenrassen van Umbrië. De oorsprong is heel waarschijnlijk Grieks. Deze druif is een laatbloeier met een lage opbrengst en in staat om geconcentreerde aroma's te produceren.De Grechetto wordt ook gebruikt als mengdruif en voegt dan vooral rijkdom en structuur toe aan de wijn. Het wordt in dat geval meestal vermengd met Chardonnay, Trebbiano of Malvasia.
  € 9,95
  Trebium Trebbiano Spoletino
  De Trebbiano Spoletino is een witte variëteit uit Umbrië, vooral te vinden tussen Montefalco en Spoleto. Ze maakt deel uit van de grote Trebbiano-familie, heeft waarschijnlijk niet haar oorsprong in Spoleto maar er wel haar beste territorium gevonden. De eerste beschrijving van de Trebbiano Spoletino is te vinden in de Bollettini Ampelografici uit 1878.
  Dankzij de langzame suikeropbouw tijdens de rijping van dit ras kan ze haar zuurgraad goed behouden. De Trebium van Antonelli San Marco komt van een strenge oogstselectie en oude stokken.
  € 12,95
  • Contrario
  • Antonelli San Marco
  • 2012
  • 750 ml
  • Bio
  Contrario
  De naam van de wijn, Contrario, verwijst naar de tegendraadse manier waarop Filippo Antonelli de Sagrantino heeft gevinifieerd. Dit druivenras wordt namelijk bijna uitsluitend op eiken vaten gelagerd om de kracht en potentie enigszins in te tomen en af te ronden. Maar hier, zoals de naam al aangeeft, gaat Filippo Antonelli tegen de stroom in en interpreteert hij de Sagrantino di Montefalco op een nieuwe en moderne wijze. De oogst is vroeger, de maceratie is korter en de vinificatie en lagering gebeurt enkel in inoxtanks. De Contrario is een jongere, frisse en ondanks de jongere leeftijd toch een toegankelijke variant van dit geweldig druivenras.
  Robijnrood van kleur, rijk en intens in de neus met geuren van kersen, bosvruchten, citrus en kruiden. In de mond is de Contrario droog, elegant, licht uitdrogend met een persistente licht fruitige finale.
  € 18,95
  • Contrario
  • Antonelli San Marco
  • 2011
  • 750 ml
  • Bio
  Contrario
  De Contrario van Antonelli San Marco is een buitenbeentje in de wereld van de Sagrantino. Dit druivenras wordt namelijk bijna uitsluitend op eiken vaten gelagerd om de kracht en potentie enigszins in te tomen en af te ronden. Maar hier, zoals de naam al aangeeft, gaat Filippo Antonelli tegen de stroom in en interpreteert hij de Sagrantino di Montefalco op een nieuwe en moderne wijze. De oogst is vroeger, de maceratie is korter en de vinifictaie en lagering gebeurt enkel in inoxtanks. De Contrario is een jongere, frisse en ondanks de jongere leeftijd toch een toegankelijke variant van dit geweldig druivenras.
  Robijnrood van kleur, rijk en intens in de neus met geuren van kersen, bosvruchten, citrus en kruiden. In de mond is de Contrario droog, elegant, licht uitdrogend met een persistente licht fruitige finale.
  € 18,95
  Sagrantino di Montefalco
  De nieuwste jaargang van het mooie en warme jaar 2012. De icoonwijn uit Umbria is zonder twijfel de Sagrantino di Montefalco. De Sagrantino is een lokaal druivenras waarvan de oorspong niet met zekerheid kan geduid worden. Het is in ieder geval een krachtpatser van formaat die qua tanninegehalte en kracht best getemperd kan worden door een lange houtlagering en jaren geduld. De Sagrantino di Montefalco verdient absoluut een plaats op het hoogste schavot van de Italiaanse kwaliteitswijnen naast bekendere soortgenoten uit Toscane en Piemonte. De Sagrantino di Montefalco van Filippo Antonelli is een ongefilterde en biologische wijn.
  De druiven worden manueel geoogst rond half oktober. Na de persing volgt een maceratie gedurende 20 à 25 dagen. Tijdens en na het vinificatieproces komen er geen pompen aan te pas. Het volledig proces volgt de weg van de zwaartekracht. Initieel rijpt de wijn 6 maanden in 500 L eiken vaten, gevolgd door een lagering van 12 maanden in grote vaten van 25 hL. De eindfase bestaat uit een rustperiode van 12 maanden in de fles. De botteling gebeurt zonder filtering.
  Donker briljant robijnrood van kleur met een intens en complex aroma. Naast elegante fruitige tonen zijn in de droge en warme smaak ook de typische fijne tannines van de Sagrantino herkenbaar.
  € 29,50
  Montefalco Sagrantino Chiusa di Pannone
  De Chiusa di Pannone is de top-Sagrantino di Montefalco van Antonelli San Marco. De druiven zijn afkomstig van een specifiek zuid-georienteerd perceel dat het hoogstgelegen is van het hele domein op ongeveer 350 à 400 m. De wijnstokken zijn 20 jaar oud. Het woord "chiusa" werd in het verleden gebruikt voor een door stenen muren omzoomd stuk land, vaak olijfgaarden. De Chiusa di Pannone was lang geleden ook zo'n olijfgaard. De rendementen van dit perceel zijn zeer laag en levert een prachtig geconcentreerde wijn op die ook langer gelagerd wordt op eiken vaten.
  De manuele oogst situeert zich tussen de tweede en derde week van oktober. Na het sorteren van de druiven start de maceratie en fermentatie gedurende 20 dagen bij een maximum temperatuur van 28 graden. De malolactische gisting gebeurt in eiken vaten. De lagering gebeurt in licht getoaste eiken vaten van 500 L gedurende 6 maanden, daarna in eiken vaten van 25 hL gedurende 15 maanden en aansluitend in betonnen vaten gedurende 3 maanden. Uiteindelijk rust de wijn in de fles gedurende twee jaar. De Sagrantino di Montefalco Chiusa di Pannone is biologisch en ongefilterd. De kleur is intens robijnrood en weinig transparant. De neus toont intense, schone, aangename, verfijnde en elegante aroma's die beginnen met hints van bramen, pruimen en zwarte kersen, gevolgd door aroma's van bosbessen, vanille, tabak, chocolade, leder, witte peper en menthol. In de mond ondervinden we een goede overeenkomst met de neus. De smaak is evenwichtig,, intens, aangenaam met smaken van bramen, pruimen, zwarte kersen en tannine.
  € 39,95

8 artikel(en)

Prijscategorie
Van hoog naar laag sorteren

15 per pagina