Angiuli Donato

 

Angiuli Donato uit Puglia, is een wijndomein uit Adelfia gelegen in het herkomstgebied Gioia del Colle. De familie Angiuli is al generaties actief in de wijnbouw en nu hebben de jonge broers Vito en Giuseppe, onder supervisie van hun vader Donato, het heft in handen genomen met een aanstekelijk enthousiasme en gefocust om de kwaliteit van hun wijnen steeds te verbeteren. De stijl van het huis is gericht op een combinatie van authenticiteit en harmonie, drinkbaarheid en elegantie, gebaseerd op typische Pugliese druivenrassen.

 

De familie Angiuli heeft het domein in eigendom sinds 1880 en hanteert nog steeds de oorspronkelijke filosofie van het huis: "il territorio deve essere rispettato; da qui la voglia di coltivare vitigni autoctoni che ben si sposano con la natura del terreno e del microclima", respect voor de eigenheid van het herkomstgebied door het cultiveren van autochtone druivenrassen die perfect matchen met de ondergrond en de klimatologische omstandigheden. 

 

Angiuli Donato past in de wijngaarden de typische alberello-snoei en geleidingstechniek toe wat lage opbrengsten geeft maar zeer gunstig is voor de kwaliteit van de druiven. Voor wit cultiveert men de Verdeca en Moscato Bianco. De rode rassen zijn Primitivo, Negroamaro en Nero di Troia. Recent heeft Angiuli Donato een verloren gewaand wit ras, de Maruggio, heraangeplant en willen ze hier een natuurlijk mousserende witte wijn van maken. De eerste proefflessen zijn alvast veelbelovend ...

 

Regio: Puglia.

Gemeente / Provincie: Adelfia / Bari.

Opgericht in:  1880.

Wijnen: DOC Gioia del Colle en IGP Puglia.

Druivenrassen rood: Primitivo, Negroamaro en Nero di Troia.

Druivenrassen wit: Verdeca, Moscato Bianco en Maruggio.

Jaarlijkse productie: 73.000 flessen.

Hectare wijngaard: 30 ha.

Biologische wijnen: Nee.

Erkenningen: Guide de l'Espresso.

Website:  www.angiulidonato.com

Agriturismo:  Nee.

 

 

3 artikel(en)

Prijscategorie
Van hoog naar laag sorteren

15 per pagina
  Negroamaro
  De nieuwste jaargang van dit typisch druivenras uit Puglia. De afkomst van de naam Negroamaro is voer voor hevige polemieken tussen ampelografen en historici, en dan vooral het deel "amaro". Laten we die discussies maar aan ons voorbij gaan en genieten van dit autochtoon ras uit het centrale en zuidelijk deel van Puglia.
  Angiuli Donato maakt van dit mooi wijnjaar 2015 een volle rode wijn waar de typische kenmerken van rijp rood fruit, zachte tannines en klein peperig bittertje aanwezig zijn zonder iets aan drinkbaarheid in te boeten.
  € 8,50
  • Verdeca
  • Angiuli Donato
  • 2016
  • 750 ml
  Verdeca
  De Verdeca is een relatief onbekend wit druivenras maar is typisch voor Puglia en heeft altijd een belangrijke rol gespeeld voor de witte wijnen afkomstig uit de provincies Taranto en Bari en meer specifiek uit de wijngaarden rond Martina Franca, Crispiano, Cisternino, Alberobello en Locorotondo. De wijngaard van Angiuli Donato ligt in Cisternino, in de buurt van Locorotondo.
  Deze witte Pugliees is een laatrijper en levert zeer toegankelijke, zachte en aangename wijnen op.
  € 8,50
  Nero di Troia
  Nero di Troia of Uva di Troia, waarvan de naam vermoedelijk niets te maken heeft met de stad Troje, is een oud druivenras uit Puglia dat kwaliteitsvolle rode wijnen kan opleveren. Veel body en structuur, voldoende zuren en tannine kenmerken de Nero di Troia die vooral in het centraal en noordelijk deel van Puglia aangeplant is.
  De Nero di Troia van Angiuli Donato heeft zeker deze eigenschappen maar combineert ze op een mooie manier met toegankelijkheid en drinkbaarheid.
  € 8,75

3 artikel(en)

Prijscategorie
Van hoog naar laag sorteren

15 per pagina