In 2013 besloot Enrico Piantato om de advocatuur te verlaten om zijn droom waar te maken en de lange familietraditie als wijnmakers voort te zetten. Laficaia was geboren. Het vruchtbare land van Casalotto di Mombaruzzo, de geboorteplaats van de grootvader, samen met de prachtige klimatologische omstandigheden zorgen voor de teelt van zowel druiven als ander fruit zoals vijgen en olijfbomen. De druiven voor deze Barbera d’Asti komen van de wijngaarden in de heuvels rond Nizza Monferrato. De druiven worden zacht geperst en vervolgens wordt een korte schilweking toegepast. De vinificatie vindt plaats in inox tanks, gevolgd door enkele maanden rijping in inox tanks. De kleur is robijnrood. Het aroma is geconcentreerd, licht kruidig en fruitig met aroma’s van kersen, bramen en rode bessen. De smaak is fris en elegant, met zachte tannines en een mooie sappige finale.
Een eigentijdse versie van het overbekende Piemontese druivenras Barbera. De druiven groeien op de hellingen van de wijngaard van Tenuta Foresta, gelegen in Isola d'Asti. Olga Semencha, de jonge wijnmaakster van het domein is supertrots op de kwaliteit van de druiven en heeft een klare kijk op hoe ze deze wil omzetten naar een topproduct. Na de manuele oogst worden de druiven ontsteeld en ondergaan ze een koude maceratie van 3 dagen. Na de maceratie wordt de temperatuur verhoogd naar 24 graden en start de fermentatie. De temperatuur wordt tijdens de fermentatieperiode, die 3 weken duurt, op dit niveau gehouden. Er volgt daarna nog een korte maceratie. Die koele maceratie past echt bij Barbera. Er wordt veel aroma uit de schil gehaald, maar niet zozeer tannine. Vervolgens wordt de wijn 6 maanden gelagerd in inox tanks. Het aroma verrast met vlezige en aardse geuren samen met van rijp rood en donker fruit, vuursteen en een toets van vanille en zoethout. Ondanks het om een niet-houtgelagerde wijn gaat zit er ook iets getoast in de geur, zeer bijzonder. De smaak is rijk met rijp donker fruit, een lichte zuurtegraad en weer wat kruiden en een klein pepertje. Het is geen powerwijn maar eentje met voldoende body en smaak. Een perfecte wijn om te combineren met gevogelte, wit vlees en paddestoelen.
Als je het blind proeft, raad je nooit van welke druivenrassen deze Monferrato Rosso van Tenuta Foresta is gemaakt. De Dolcetto is niet helemaal onbekend maar de Albarossa is toch wel een zeldzaam druivenras. Beiden maken van deze Monferrrato Rosso een fijne, volle en zeer aangename rode Piemontees. Tenuta Foresta met Olga Semencha aan het roer zorgt hier voor een blend van een niet houtgelagerde Dolcetto met een houtgelagerde Albarossa. Deze laatste is een kruising van Barbera met een onbekend druivenras, Chatus. Albarossa is een druivenras, gecreëerd in 1938 door druivenkweker Giovanni Dalmasso aan het Istituto Sperimentale per la Viticoltura in Conegliano (Veneto). Dalmasso dacht oorspronkelijk dat hij de druif had gecreëerd uit een kruising van Nebbiolo en Barbera, maar DNA-profilering in 2009 bevestigde dat de gebruikte "Nebbiolo"-wijnstok helemaal geen Nebbiolo was, maar eerder een zeer oude Franse wijndruif uit de Ardèche en de Savoie, Chatus. De verwarring kwam voort uit een synoniem van Chatus, Nebbiolo di Dronero. Dronero is een kleine gemeente waar Nebbiolo wordt verbouwd, maar blijkbaar ook Chatus. Deze wijn geurt naar rijp zwart fruit, bosbessenconfituur, donkere kersen met een licht dierlijke toets en wat eucalyptus; Na walsen komen wat aardse tonen naar boven. De smaak is zeer aangebaam, vol met fijne zuurtjes en een elegante afdronk. Ideaal bij het betere vleeswerk!
Barbera, traditioneel aangeduid in de vrouwelijke vorm, la Barbera, is het tweede meest aangeplante rode druivenras in Italië. Oorspronkelijk afkomstig uit het Monferrato-gebied, wordt deze variëteit in de hele regio Piemonte verbouwd. De wijngaarden van Guasti Clemente liggen in de gemeente Nizza Monferrato. De oogst is volledig manueel en na de fermentatie rust deze Barbera 12 maanden in houten vaten. Het aroma is vol, licht kruidig met een fijne toets van cederhout. De smaak is droog, gestructureerd en vol. Combineer hem met geroosterd vlees, wild en oude kazen.
Dit is een heerlijke Barbera d'Alba, één van de lievelingen van Marco Brangero. Naast de typische kenmerken van de Barbera; de fijne bessenzuurtjes en het vers rood fruit, zit er ook body en fruit in de wijn. De Barbera-wijngaarden liggen in Diano d'Alba, iets ten zuiden van het stadje Alba. Na de zachte persing volgt een fermentatie en maceratie gedurende ongeveer 15 dagen. De Barbera d'Alba rust 10 maanden in barriques. Drinkbaarheid en authenticiteit zijn de hoofdkenmerken. Viooltjes, cederhout en geuren van rijp rood fruit kenmerken de geur. De smaak is fris, soepel, krachtig en goed gebalanceerd.
De jongste jaargang van de Nebbiolo d'Alba. Marco Brangero maakt er weer een zuivere Nebbiolo van met finesse en drinkbaarheid hoog in het vaandel. Ook met deze jaargang van de Nebbiolo Quattro Cloni krijgen we een zeer typische en zuivere Nebbiolo-wijn voorgeschoteld, weliswaar nog jong van hart. Opnieuw een leuk opstapje naar de Barolo aan een merkwaardig mooie prijs/kwaliteitsverhouding. De vinificatie duurt ongeveer 20 dagen waarna de Nebbiolo onmiddellijk in vaten van 500 l wordt opgeslagen waar hij bijna twee jaar zal rusten op de edele droesem. Het bottelen vindt plaats in augustus, twee jaar na de oogst. De kleur is robijnrood. In het aroma zijn de kenmerkende rozenblaadjes en fris rood fruit aanwezig. In de smaak zijn de tannines, rood fruit en houtlagering aanwezig. Jong geweld met een mooie toekomst. Past goed bij hoofdgerechten op basis van rood vlees en bij oude kazen.
De Boschetto Vecchio van Guasti Clemente in Nizza Monferrato, is een oud perceel met Barbera-stokken. De opbrengst is zo laag dat slechts ca. 3500 flessen per jaar kunnen geproduceerd worden. De oogstperiode begint eind september en loopt tot begin oktober. Na de fermentatie die ca. 2 weken duurt, rust de wijn 18 maanden in houten vaten. De robijnrode kleur kan na verouderen evolueren naar granaatrood. Het aroma zit vol rijp en gekonfijt rood fruit en een vleugje vanille en tabak. De smaak is droog, harmonieus en vol. Deze Barbera d'Asti past goed bij wild en geroosterd vlees. De flessen Boschetto Vecchio zijn verpakt en manueel afgewerkt zoals de eersten jaargang uit 1946.
Een rode Piemontees met een stevige reputatie is ongetwijfeld de Barbera d'Alba. Marco Brangero maakt er twee varianten van. De druiven voor deze Barbera d'Alba La Soprana komen uit een wijngaard met oude stokken met een lage opbrengst. De wijngaarden van Marco Brangero zijn gesitueerd in Diano d'Alba, iets ten zuiden van het stadje Alba. Na vinificatie rust de Barbera La Soprana 16 maanden op nieuwe eiken vaten van 500L. De wijn heeft een donkere bijna ondoorzichtige robijnrode kleur, het aroma van viooltjes en kersen en heeft een intense diepe smaak met de nodige fijne zuurtjes.
Guasti Clemente maakt deze Barbaresco van een wijngaard gelegen in de gemeente Neive, één van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. Deze wijn komt van de cru San Giuliano. Nebbiolo is het nobele druivenras die zorgt voor een delicate en elegante topwijn. Na vinificatie rijpt de wijn 19 mannden in grote vaten.De kleur van de wijn is al een eetje geëvolueerd naar granaatrood. Het fijne aroma doet denken aan kreupelhout, thee, wat tabak, zacht leer en zoethout. De smaak met zachte tannines is droog en elegant. Je herkent krieken en rijp rood bessenfruit. Perfect te combineren met een kwaliteitsvol stuk rood vlees, wild, krachtige pastagerechten en rijpe kazen.Een wijn met een lang bewaarpotentieel.
Deze nobele wijn van de Nebbiolo is al eeuwenlang wereldberoemd en wordt historisch geassocieerd met het Italiaanse Risorgimento. Grote namen zoals die van Markies Giulia Falletti di Barolo, Graaf Cavour en de eerste leden van de koninklijke familie van Savoye waren getuige van het ontstaan van de Barolo en hebben bijgedragen aan het groots maken ervan. Een elegante, stijlvolle en genereuze wijn die terecht als de trots wordt beschouwd van de Italiaanse wijnbouwtraditie. De wijngaarden van Laficaia liggen verspreid rond Barolo in Castiglione Falletto, Serralunga d'Alba, Monforte d'Alba, Novello, La Morra, Verduno en Grinzane Cavour. De Nebbiolo-druiven worden geoogst wanneer ze volledig rijp zijn en onmiddellijk verwerkt wanneer ze de kelder bereiken. De fermentatie bij ongeveer 30°C duurt ca. zes weken. Na de malolactische gisting wordt de wijn gedurende 24 maanden gerijpt in grote eikenhouten vaten, gedurende 4 tot 6 maanden in inox vaten en verder in de fles, voordat ze op de markt wordt gebracht. Nu nog robijnrood van kleur maar evoluerend naar granaatrood. Het aroma is subtiel en toch intens en aanhoudend. De smaak is een warm, vol, complex, droog en evenwichtig. Zijn elegantie wordt bepaald door de aanwezigheid van reeds getemperde en complexe tannines. Perfect bij geroosterd vlees, ideaal in combinatie met alle wildgerechten en een mooie begeleider van truffel en oude kazen.
Trouwe klanten belonen we graag. Klik onderaan op klantenbonussysteem en ontdek hoe wij uw aankopen met plezier belonen.
Nieuwsbrief
Schrijf u in en blijf op de hoogte van het
nieuws, de komende evenementen en speciale
acties van bere.bene
Facebook & Instagram
Via de Facebook & Instagram pagina's van bere.bene houden wij
u op de hoogte van het reilen en zeilen van onze zaak en onze wijnbouwers.
Verzenden
Verzenden doen we in Belgie en Nederland met
betrouwbare partners.
U kan uw bestelling komen afhalen of laten
verzenden via DPD.
Alle info i.v.m. met het verzenden van uw
bestelling kan u onderaan vinden onder "Leveren".
Online betalen
Online betalen verloopt bij ons veilig via
Mollie.
Wil u meer weten over de betaalmogelijkheden en
veiligheid klik dan onderaan op Betalen voor meer
info.