Al drie generaties lang produceert Angiuli Donato deze wijn van oude Primitivo-klonen. De wijngaarden liggen in Acquaviva delle Fonti, ten zuiden van Bari. Dankzij de manuele oogst worden de beste trossen gebruikt die gedurende 10 à 15 dagen in roestvrijstalen tanks macereren. De alcoholische gisting vindt plaats met inheemse gisten. Dit alles draagt bij aan het verbeteren van de typiciteit en aroma van de Primitivo. Vanille, een rokerig aroma, veel body, wat citruszeste in de neus en superzachte tannines maken van deze Primitivo een allemansvriend. Heerlijk bij stoofgerechten en geroosterd lamsvlees.
Azienda Nifo Sarrapochiello ligt in de regio Campania meer bepaald in het wijngebied Sannio, één van de oudste wijnbouwgebieden ter wereld. De historische Romeinse weg Via Latina loopt langs de wijnmakerij. De weg was de verbinding tussen Benevento en Rome en diende o.a. voor het vervoer van wijn en druiven. De Aglianico, wel eens de Nebbiolo van het Zuiden genoemd, is hier helemaal thuis en deze Aglianico del Sannio bewaart de typische karaktertrekken van een Aglianico én is toegankelijk. Een aroma van rood en zwart fruit en een smaak die doet denken aan amarenakers met zachte tannines en een lange afdronk Op het etiket staat een muntstuk uit de Samnitische periode, de vierde en vijfde eeuw v.C.. De stier was een heilig symbool voor de Samnieten. De naam Sannio verwijst nog steeds naar dit oud-Italisch volk.
De Crae is een 100% biologische Primitivo van de jongste wijngaarden die in het Parco Nazionale dell'Alta Murgia in de provincie Bari liggen. De 450 m hoog gelegen wijngaarden waar de Primitivo-druiven groeien zijn gericht op het zuiden en het zuid-oosten en liggen in kalkrijke rotsige kleigrond. De Crae is de nieuwste telg uit de Primitivo-familie van Tre Pini met een robijnrode kleur met paarse randen. De geur is rijk aan rijp rood en zwart fruit, kersen en wat vanille. De smaak is vol en zacht met een fijn ondersteunend zuurtje.
De Valpolicella Superiore van Corte Adami is een blend van Corvina-, Corvinone- en Rondinella-druiven. De wijngaarden liggen in San Martino Buon Albergo en de druivelaars zijn meer dan 30 jaar oud. De ondergrond van vulkanische oorsprong bestaat uit klei en kalkresten. De Corvina oogst men in kleine manden en de druiven worden eerst gedurende een periode van 30 dagen ingedroogd in goed verluchte lokalen. De Corvinone en Rondinella worden na de oogst, eind september, direct geperst. Na de persing laat men de most 3 à 4 weken macereren in inox tanks. De rijping verloopt gedurende een jaar deels in tonneaux en deels in inox tanks. Het resultaat is een zachte, vol frisse en zeer aangename wijn.
Azienda Nifo Sarrapochiello ligt in de regio Campania meer bepaald in het wijngebied Sannio, één van de oudste wijnbouwgebieden ter wereld. Op het etiket staat Pontius, een Samnitische krijger met een typisch pantser en helm met adelaarsveren. Pontius, de dappere Samnitische leider versloeg het Romeinse leger in de tweede Samnitische oorlog, La battaglia delle Forche Caudine. De Aglianico, wel eens de Nebbiolo van het Zuiden genoemd, is helemaal thuis in Campania en deze Aglianico del Taburno is donkergekleurd, ruikt naar boerenjongens, cassis, zoethout en mediterrane kruiden en smaakt geconcentreerd met een rijpe tannines en een zacht pepertje op de achtergrond. Dit is een fles die de Aglianico en het territorium waar hij vandaan komt goed samenvat: kracht, intensiteit van sensaties, krachtige tannines en een fijne zuurtegraad. De Pontius is 12 maanden op hout gelagerd.
Cantine Salvatore is gevestigd in Ururi, een klein dorpje in de weelderige heuvels van de regio Molise. Pasquale Salvatore trad in de voetsporen van zijn vader Donato met de vaste wil om de kwaliteit van zijn terroir en zijn producten op de kaart te zetten. Biberius is een Montepulciano-wijn gemaakt van oude wijnstokken en een nog weinig voorkomende kloon. De druiven komen uit de wijngaard gelegen in San Martino in Pensilis op de grens van Molise en Puglia. Het is het resultaat van een zorgvuldige selectie van de beste druiven, handmatig geoogst in de eerste helft van oktober. De Biberius heeft een intense robijnrode kleur met violette tinten. Het aroma heeft een intens fruitig karakter dat doet denken aan zwarte kersen met delicate nuances van vanille. In de mond krijg je een volle smaak, verweven en duidelijke tannines met een afdronk van kleine rode vruchten. De Biberius is een mooie en elegante Montepulciano waarbij houtlagering achterwege is gelaten. Pasquale Salvatore kan zonder gebruik te maken van houtlagering toch voor finesse, complexiteit en concentratie zorgen.
De Giobatta van Flavio Andreucci komt uit het zuidelijke Chianti-gebied, de Colli Senesi, in de regio rond Siena. In het zuiden liggen de bekende wijndorpen Montalcino en Montepulciano. Monteriggioni en San Gimignano grenzen aan het gebied in het noorden. Deze wijn is een blend van de klassieke Sangiovese, vergezeld van een klein deel Canaiolo, wat het geheel mooi afrondt. Fermentatie in inox tanks met een daaropvolgende lagering in grote houten vaten gedurende 6 maanden betekent dat de Giobatta een fijn postuur en fruitig karakter heeft. Een Chianti met een hoge drinkbaarheidsfactor die je heerlijk vergezelt bij allerlei antipasti, pizza- en pastagerechten. In de neus heeft de Giobatta Chianti Colli Senesi verleidelijke aroma's van rijpe kersen, pruimen en wilde bessen, gecombineerd met nuances van karamel. De smaak is droog en zeer aangenaam met al zeer toegankelijke tannines en een fijne afdronk.
Piscina delle Monache ofwel "het zwembad van de kloosterzusters". Aan bijzondere namen geen gebrek bij Tre Pini. Deze houtgelagerde 100% Primitivo is een warmbloedige rode Pugliees die wat weerwerk kan verdragen. Zet hem naast een stevig gerecht en geniet van de kracht, kruidige warmte en rijpe fruitigheid. De wijnstokken groeien op 450m hoogte op een rotsige kalkrijke kleigrond in het Parco Nazionale dell'Alta Murgia. Na de manuele oogst en vinificatie lagert Tre Pini de wijn 12 maanden op vaten van Amerikaanse eik.
De Ponte Viro Primitivo heeft een wat afwijkende stijl t.o.v. de klassieke Primitivo-wijnen uit Centraal- en Zuid-Puglia. De wijngaarden van Michele Biancardi liggen in de noordelijk gelegen provincie Foggia, naast de Gargano en de zee, op het platteland van Cerignola. De stokken staan op een zeer kalkrijke ondergrond en de oogst is eerder vroeg dan laat in het seizoen, tussen eind augustus en begin september. Na een zorgvuldige selectie van de druiven worden ze ontsteeld en ondergaan ze een lichte kneuzing. De vinificatie duurt 20 dagen bij 20°C. Eens de malolactische gisting is voltooid wordt de wijn gedurende 10 maanden in grote eikenhouten vaten van 20 hL gerijpt. De Ponte Viro is ongefilterd en heeft een fris en rijk aroma geurend naar kaneel, zoethout en zwart fruit. De kenmerkende stijl van Michele uit zich ook hier met frisse zuurtjes en een lager dan normaal alcoholpercentage voor een Primitivo.
Deze topwijn van Bonotto delle Tezze is gemaakt van de Raboso del Piave. Het wordt terecht beschouwd als de koning van de wijnen op de linkeroever van de Piave-rivier. Potestà is oud-Venetiaans voor "hoofd van het huishouden". De druiven worden pas in de herfst geoogst, tussen eind oktober en de eerste helft van november. De Raboso del Piave heeft behoefte aan een ondergrond die sterk drainerend is gezien het herfstklimaat in deze regio. Naast kalk- en kleigrond zijn de kiezels en stenen zichtbaar zowel aan de oppervlakte als in de ondergrond, wat zorgt voor een uitstekende afvoer en een vitale, frisse en droge ondergrond. Bonotto delle Tezze past een moderne en duurzame wijnbouw toe. Samen met de schillen gist het druivensap in inoxvaten gedurende 20 dagen. Na de wintermaanden, na de fermentatie, laat men de Potestà rijpen in Sloveense eiken vaten gedurende minstens 24 maanden. De flesrijping duurt minstens één jaar. De kleur is robijnrood kleur met lichte granaatreflecties. De frisse tonen van violet overheersen in het parfum, naast kersen en pruimen. In de smaak herkennen we een fijne zuurtegraad, gedeeltelijk verzacht door de lange veroudering. Kortom, zeer elegant, gestructureerd en fijn.
Trouwe klanten belonen we graag. Klik onderaan op klantenbonussysteem en ontdek hoe wij uw aankopen met plezier belonen.
Nieuwsbrief
Schrijf u in en blijf op de hoogte van het
nieuws, de komende evenementen en speciale
acties van bere.bene
Facebook & Instagram
Via de Facebook & Instagram pagina's van bere.bene houden wij
u op de hoogte van het reilen en zeilen van onze zaak en onze wijnbouwers.
Verzenden
Verzenden doen we in Belgie en Nederland met
betrouwbare partners.
U kan uw bestelling komen afhalen of laten
verzenden via DPD.
Alle info i.v.m. met het verzenden van uw
bestelling kan u onderaan vinden onder "Leveren".
Online betalen
Online betalen verloopt bij ons veilig via
Mollie.
Wil u meer weten over de betaalmogelijkheden en
veiligheid klik dan onderaan op Betalen voor meer
info.