Sant' Ansovino Verdiccchio

Col di Corte | 2018 | 750 ml
€ 25,50

Als de Vigneto di Tobia de oudere broer is van Anno Uno, dan is de Sant’Ansovino een inspirerende vaderfiguur die traditie en de wil om te experimenteren samenbrengt.
De Verdicchio-druiven voor deze wijn komen ook van hun oudste wijngaard, maar in tegenstelling tot de Vigneto di Tobia-sectie, komen deze druiven van druivenstokken die anders gesnoeid zijn en een gemiddelde leeftijd van 45 jaar hebben en een zeer lage opbrengst hebben. Om deze reden zijn dit meestal de laatste Verdicchio-druiven die ze oogsten. Sant'Ansovino is de wijn waar Col di Corte door de jaren heen het meest vrijelijk mee heeft geëxperimenteerd.
Er is een korte maceratie op de schil tijdens de vinificatie, geen toegevoegde sulfieten en geen filtratie. Naast alcoholische gisting vindt malolactische gisting plaats door de afwezigheid van sulfieten.
Het levert een mooie complexe wijn op met geuren van rabarber, geel fruit en wat kruiden. De smaak is zacht en pittig tegelijk met een vettigheid en fijn zuurtje. De finale is lang en heerlijk.

 

Product details

Druivenras: Verdicchio 100%.

Wijnbouw: biologisch/biodynamisch.

Ondergrond: klei - kalk.

Ouderdom wijnstokken: 45 jaar.

Hoogte wijngaard: 200 - 250 m.

Herkomstbenaming: IGT Marche.

Oogstperiode: manueel, eind september, selectie van de trossen in de wijngaard en voor de persing.

Vinificatie:  in temperatuurgecontroleerde inoxtanks, met wilde gisten.

Lagering: op eigen droesem gedurende 12 maanden in inoxtanks en zonder toevoeging van sulfiet.

Kleur: diep strogeel.

Alcoholgehalte: 14,0 %.

Aroma: complex, geel fruit en kruiden.

Smaak: vol, rijk, geel fruit, amandel en een fijne aciditeit.

Serveertemperatuur: 12°C.

Te drinken bij: als meditatiewijn, gegrilde of gebakken vis, wit vlees, fijn gevogelte, paddestoelen & truffel en harde kazen of gewassen korstkazen & blauwschimmelkazen.

Bewaarpotentieel: tot einde 2025.