In 2013 besloot Enrico Piantato om de advocatuur te verlaten om zijn droom waar te maken en de lange familietraditie als wijnmakers voort te zetten. Laficaia was geboren. Het vruchtbare land van Casalotto di Mombaruzzo, de geboorteplaats van de grootvader, samen met de prachtige klimatologische omstandigheden zorgen voor de teelt van zowel druiven als ander fruit zoals vijgen en olijfbomen. De druiven voor deze Barbera d’Asti komen van de wijngaarden in de heuvels rond Nizza Monferrato. De druiven worden zacht geperst en vervolgens wordt een korte schilweking toegepast. De vinificatie vindt plaats in inox tanks, gevolgd door enkele maanden rijping in inox tanks. De kleur is robijnrood. Het aroma is geconcentreerd, licht kruidig en fruitig met aroma’s van kersen, bramen en rode bessen. De smaak is fris en elegant, met zachte tannines en een mooie sappige finale.
De Boschetto Vecchio van Guasti Clemente in Nizza Monferrato, is een oud perceel met Barbera-stokken. De opbrengst is zo laag dat slechts ca. 3500 flessen per jaar kunnen geproduceerd worden. De oogstperiode begint eind september en loopt tot begin oktober. Na de fermentatie die ca. 2 weken duurt, rust de wijn 18 maanden in houten vaten. De robijnrode kleur kan na verouderen evolueren naar granaatrood. Het aroma zit vol rijp en gekonfijt rood fruit en een vleugje vanille en tabak. De smaak is droog, harmonieus en vol. Deze Barbera d'Asti past goed bij wild en geroosterd vlees. De flessen Boschetto Vecchio zijn verpakt en manueel afgewerkt zoals de eersten jaargang uit 1946.
Deze nobele wijn van de Nebbiolo is al eeuwenlang wereldberoemd en wordt historisch geassocieerd met het Italiaanse Risorgimento. Grote namen zoals die van Markies Giulia Falletti di Barolo, Graaf Cavour en de eerste leden van de koninklijke familie van Savoye waren getuige van het ontstaan van de Barolo en hebben bijgedragen aan het groots maken ervan. Een elegante, stijlvolle en genereuze wijn die terecht als de trots wordt beschouwd van de Italiaanse wijnbouwtraditie. De wijngaarden van Laficaia liggen verspreid rond Barolo in Castiglione Falletto, Serralunga d'Alba, Monforte d'Alba, Novello, La Morra, Verduno en Grinzane Cavour. De Nebbiolo-druiven worden geoogst wanneer ze volledig rijp zijn en onmiddellijk verwerkt wanneer ze de kelder bereiken. De fermentatie bij ongeveer 30°C duurt ca. zes weken. Na de malolactische gisting wordt de wijn gedurende 24 maanden gerijpt in grote eikenhouten vaten, gedurende 4 tot 6 maanden in inox vaten en verder in de fles, voordat ze op de markt wordt gebracht. Nu nog robijnrood van kleur maar evoluerend naar granaatrood. Het aroma is subtiel en toch intens en aanhoudend. De smaak is een warm, vol, complex, droog en evenwichtig. Zijn elegantie wordt bepaald door de aanwezigheid van reeds getemperde en complexe tannines. Perfect bij geroosterd vlees, ideaal in combinatie met alle wildgerechten en een mooie begeleider van truffel en oude kazen.
Barolo is ontegensprekelijk de icoonwijn van Piemonte en iedereen kent deze naam. Nochtans is de Nebbiolo-druif niet het meest toegankelijke ras. Gekenmerkt door veel tannines moet de wijnmaker zowel qua maceratie als lagering een echte vakman zijn. De wijnstijl die Marco Brangero nastreeft kan men tot de moderne Barolo's rekenen. Een kortere maceratietijd, een kortere lageringstijd en een lagering in kleinere vaten. Dit levert een Barolo-wijn op die op jongere leeftijd al toegankelijk is. De wijngaarden van Marco Brangero liggen in Monvigliero, beschouwd als een "grand cru" in Verduno, ten noorden van de gemeente Barolo. Een toplocatie die een zeer mooie, elegante en complexe Barolo oplevert. Na een maceratie en vinificatie gedurende ongeveer 40 dagen volgt een rijping in tonneaux van eerste en tweede passage gedurende ongeveer 30 maanden. De resterende zes maanden op fles maken de Barolo klaar om 4 jaar na het oogstjaar te worden geproefd.
De top van Brangero is ongetwijfeld de Barolo Monvigliero. Een icoonwijn uit de kleine wijngaard in Monvigliero, historisch erkend als de meest prestigieuze "cru" van Verduno en is een van de meest representatieve van het hele Barolo-gebied. Een toplocatie voor Marco Brangero die een zeer mooie, rijke, elegante en complexe Barolo oplevert. De wijnstijl die Marco Brangero nastreeft kan men tot de moderne Barolo-makers rekenen. Een kortere maceratietijd, een kortere lageringstijd en een lagering in kleinere vaten. Dit levert een Barolo-wijn op die op jongere leeftijd al toegankelijk is. Na een maceratie en vinificatie gedurende ongeveer 40 dagen volgt een rijping in tonneaux van eerste en tweede passage gedurende ongeveer 30 maanden. De resterende zes maanden op fles maakt deze Barolo Monvigliero klaar om 4 jaar na het oogstjaar te worden geproefd. Neigend naar granaat qua kleur is de geur is erg fris met rode vruchten en een vleugje munt die ook terug te vinden is in de mond. Je herkent fascinerende aroma's en smaken van gedroogd fruit, teer en paddenstoelen en een medium tot volle body met stevige tannines en een sappige afdronk. Bewaarpotentieel is gegarandeerd. Op tijd wat zuurstof geven kan helpen.
Trouwe klanten belonen we graag. Klik onderaan op klantenbonussysteem en ontdek hoe wij uw aankopen met plezier belonen.
Nieuwsbrief
Schrijf u in en blijf op de hoogte van het
nieuws, de komende evenementen en speciale
acties van bere.bene
Facebook & Instagram
Via de Facebook & Instagram pagina's van bere.bene houden wij
u op de hoogte van het reilen en zeilen van onze zaak en onze wijnbouwers.
Verzenden
Verzenden doen we in Belgie en Nederland met
betrouwbare partners.
U kan uw bestelling komen afhalen of laten
verzenden via DPD.
Alle info i.v.m. met het verzenden van uw
bestelling kan u onderaan vinden onder "Leveren".
Online betalen
Online betalen verloopt bij ons veilig via
Mollie.
Wil u meer weten over de betaalmogelijkheden en
veiligheid klik dan onderaan op Betalen voor meer
info.