Campania.

 

Campania is een regio in het zuiden van Italië, ingeklemd tussen de Tyrrheense Zee in het westen en de zuidelijke Apennijnen in het oosten. De aangrenzende regio’s zijn Lazio, Molise, Puglia en Basilicata. De hoofdstad van Campania is Napels, de stad met vele gezichten aan de voet van de Vesuvius. Wereldberoemde plekken in Campania zijn Pompei, het eiland Capri en de prachtige Amalfitaanse kust.

Net zoals de andere regio’s van zuidelijk Italië hebben verschillende bevolkingsgroepen hier het land bewoont en bewerkt. In het derde millennium v.C. de Samnieten en Osci. Vanaf de achtste eeuw v.C. ontwikkelen langs de kust Griekse nederzettingen. Het gebied vormde ook de uiterste zuidelijke grens van de Etrusken. In de vierde eeuw v.C. kwam het gebied onder invloed van Rome en kreeg het de naam Campania Felix, verwijzend naar zijn welvaart. Na de val van het Romeinse Rijk kreeg Campania de Longobarden, Normandiërs en de dynastieën van Anjou, Aragon en Bourbon over de vloer. Na de éénwording van Italië kent Campania een economische en sociale achteruitgang die tot op de dag van vandaag niet is ingehaald. De wijnen van Campania zijn al van oudsher bekend en staan op een hoog niveau. De rode Aglianico en witte Fiano, Falanghina en zeker Greco di Tufo zijn de vaandeldragers. Een lange wijntraditie, gebruik van autochtone druivenrassen en focus op kwaliteit zijn de sleutels tot dit succes. De meest aangeplante druivenrassen zijn Aglianico (34%), Falanghina (15%) en Fiano (7%).

Meer info over deze regio >

Naar de wijnen uit deze regio >

 

 

 

 


 

Emilia-Romagna Bologna

Emilia-Romagna.

 

Emilia Romagna is een regio van Noord-Italië. In het noorden wordt deze regio begrensd door de rivier de Po en in het oosten door de Adriatische kust. Emilia Romagna is gekend voor haar rijke keuken, bekende automerken en cultureel erfgoed. Steden zoals Parma, Modena, Bologna, Ravenna en Ferrara spreken tot verbeelding. Bezoek ze in stijl met uw Ferrari of Lamborghini...

Emilia Romagna is uitgestrekt en zoals de naam al doet vermoeden bestond ze ooit uit twee verschillende deelgebieden. Bijna de helft van de regio behoort tot de Po-vlakte en daarmee is ze een van de vlakste van Italië. Emilia Romagna is dichtbevolkt, één van de rijkste regio's van Italië en wordt over het algemeen beschouwd als een van de beste regio's van het land om in te wonen. De karakteristieke keuken van Emilia Romagna staat bekend als een van de beste van Italië o.a. dankzij de Parma-ham, de Aceto Balsamico di Modena, de Parmigiano-kaas en de gevulde pasta's. Naast veeteelt, is landbouw de belangrijkste economische activiteit: graan, aardappels, maïs, tomaten en uien zijn de belangrijkste landbouwproducten, naast fruit en druiven voor de productie van wijn. Binnen de regio zijn duidelijke verschillen in klimaten en bodems. Emilia's glooiende heuvels in het westen, onder invloed van de Apennijnen, gaan over in de vlakten van Romagna ten oosten van Modena en Bologna. Wijnbouw begon hier al in de 7e eeuw, toen wijnstokken werden geïntroduceerd door de Etruskische volkeren. Het is moeilijk om de wijnen van dit gebied éénduidig te karakteriseren. Emilia Romagna kennen we meestal van de ooit razend populaire koolzuurhoudende rode wijnen gemaakt van Lambrusco-druiven. De drie meest aangeplante druivensoorten van de regio zijn Trebbiano (30%), Lambrusco (18%) en Sangiovese (16%). 

Meer info over deze regio >

Naar de wijnen uit deze regio >

 

 

 

 


 

Friuli Venezia Giulia

Friuli Venezia Giulia.

 

Friuli Venezia Giulia is een autonome regio in het noordoosten van Italië. Ten noorden grenst ze aan Oostenrijk, ten oosten aan Slovenië en in het westen en zuiden respectievelijk aan de regio Veneto en de Adriatische Zee. De hoofdstad van Friuli Venezia Giulia is Trieste, de koffiehoofdstad van Italië!

Voor het antieke Rome was deze regio van strategisch belang en diverse militaire expedities naar Istrië moesten de lokale volkeren in bedwang houden. In 181 v. C. stichtten de Romeinen de kolonie van Aquileia en vanaf daar straalde de macht van Rome over verschillende opstandige groepen. Onder Keizer Augustus werden deze gebieden de tiende regio, X Regio Venetia et Histria. De regio onderging een proces van romanisering vergelijkbaar met die van andere delen van het Rijk. De naam Friuli is van Romeinse oorsprong en komt van de stad Forum Julii (nu Cividale) gesticht door Julius Caesar in het midden van de eerste eeuw v.C. en werd na de vernietiging van Aquileia door de Hunnen, de regionale hoofdstad van Venetia et Histria. Ook de naam Venezia Giulia verwijst naar de Romeinse benaming voor deze streek, Venetia et Histria. De huidige samengestelde regionaam werd in 1863 voorgesteld door een linguïst uit Gorizia, Graziadio Ascoli. De regio Friuli Venezia Giulia bereikt haar huidige vorm na de Tweede Wereldoorlog. Op 10 februari 1947, tekende het verslagen Italië, in Parijs het vredesverdrag met de geallieerden. Italië verloor hierdoor weer grote delen van Venezia Giulia. De keuze als de regionale hoofdstad viel toen op Trieste om haar strategische ligging als één van de belangrijkste havens van de Middellandse Zee. De regio Friuli Venezia Giulia is één van de vijf Italiaanse autonome regio’s van Italië en maar bestaat dus eigenlijk uit twee historische en geografische regio's met verschillende culturele kenmerken. Friuli Venezia Giulia ligt op de grens van de drie belangrijkste etnisch-linguïstische delen van het Europese continent: de Latijnse, Slavische en Germaanse. De bekendste steden zijn Trieste, Gorizia, Udine, Pordenone en Aquileia.In Friuli Venezia Giulia worden overwegend witte wijnen geproduceerd terwijl de rode zeker niet moeten onderdoen voor andere regio's. De belangrijkste aangeplante druivenrassen van deze regio zijn Pinot Grigio (26%), Merlot (15%), en Friulano (9%). Typische autochtone rassen voor deze regio zijn in wit de Friulano, Picolit, Ribolla Gialla, Malvasia Istriana en Verduzzo. Voor rood is dat de Refosco dal Peduncolo Rosso, Schioppettino en Tazzelenghe. Internationale rassen die hier wijdverspreid zijn, zijn de Sauvignon Blanc, Merlot en Cabernet Franc.

Meer info over deze regio >

Naar de wijnen uit deze regio >

 

 

 

 


 

Le Marche

Le Marche.

 

Le Marche is een regio in centraal Italië gelegen aan de Adriatische Zee. Het grenst in het noorden aan Emilia-Romagna en de republiek San Marino, in het westen aan Toscane en Umbrië en in het zuidoosten aan de Abruzzen en Lazio. In het westen beheerst de bergketen van de Apennijnen het landschap.

Eén van de oorspronkelijke bewoners van deze regio, voor de komst van de Romeinen, waren de Piceni, die zich rond 1200 v.Chr. in het heuvelland hadden gevestigd. De Romeinse keizer Augustus behield de naam van dit oorspronkelijk Italische volk en noemde het Picenum. Deze naam vinden we vandaag nog steeds terug in bv. de wijn Rosso Piceno of het stadje Ascoli Piceno. In het jaar 410 zou het Visigotische leger, onder aanvoering van koning Alarich, zich tegoed hebben gedaan aan de witte Verdicchio-wijnen alvorens Rome leeg te plunderen. Rond het jaar 1000 is de naam Marche ontstaan, afgeleid van het oud Germaans woord "Marka" dat grens betekende. Het Heilig Roomse Rijk eindigde waar nu de regio Marche is. De aanleg van een spoorlijn, in de 19de eeuw, tussen Bologna en Brindisi betekende een belangrijke ontsluiting voor deze regio. Daarvoor kon Le Marche uitsluitend via slecht begaanbare wegen of bergpassen bereikt worden. Steeds meer toeristen trekken de laatste jaren naar dit dunbevolkte, authentieke en rustige deel van Italië. De economische activiteiten spitsen zich bijna uitsluitend toe op de landbouw. Wijnbouw, olijven- en fruitteelt staan daarbij voorop in het rijtje. Qua wijnen is Le Marche vooral gekend voor de witte Verdicchio en rode Montepulciano-gebaseerde Rosso Conero en Rosso Piceno. De drie meest aangeplante druivensoorten van de regio zijn Sangiovese (22%), Montepulciano (20%), en Verdicchio (14%). 

Meer info over deze regio >

Naar de wijnen uit deze regio >

 

 

 

 


 

Molise

Molise.

 

Zowel qua oppervlakte als bevolkingsaantal is Molise de tweede kleinste van alle Italiaanse regio's en misschien wel de onbekendste. Molise ligt in het zuiden van Italië, omringd door de Adriatische Zee in het oosten en de regio's Abruzzo, Puglia, Campania en Lazio. De hoofdstad van Molise is Campobasso. Deze regio is afgesplitst van de noordelijk gelegen regio Abruzzo begin jaren '70 van de vorige eeuw.

Molise is voor de helft bergachtig met in het zuiden en westen de Apennijnen die hier niet zo hoog en ruig zijn als in de buurregio Abruzzo. De ondergrond is rotsachtig, uiteraard in de bergen, maar ook in de voor landbouw gebruikte vlaktes. Het heuvelachtige binnenland wordt doorsneden door de rivieren Trigno en Biferno, die uitmonden aan de Adriatische Zee. De kustlijn van Molise is slechts 40 kilometer lang met als belangrijkste stad Termoli. Door zijn onbekendheid en ontvolking worstelt Molise met voldoende economische activiteit, goede bereikbaarheid en het ontwikkelen van een eigen identiteit. Toerisme is nog niet goed op gang gekomen, ondanks mooie uitgestrekte brede witte zandstranden, het zeer schone zeewater en een groen binnenland. De oorspronkelijke bewoners waren de Samnieten en de Osci, oude Italische bevolkingsgroepen, die over de vandaag nog zichtbare Tratturi (trekpaden) trokken met hun koeien, schapen en geiten richting Puglia en Abruzzo. Langs deze oude groene wegen en hun kruispunten zijn nog veel oude historische restanten te vinden. Vandaag vinden we de naam van één van deze oude stammen terug in het IGT-herkomstgebied Terre degli Osci. Molise heeft het moeilijk ondanks een uitstekend potentieel om zich als wijnregio te profileren in het buitenland. Deze regio produceert vooral rode wijnen op basis van Montepulciano en het lokale ras Tintilia. Voor wit verbouwt men hier vooral de Trebbiano en in mindere mate de eigenlijk interessantere Falanghina. De meest aangeplante druivenrassen zijn de rode Montepulciano (51%) en de witte Trebbiano (12%).

Meer info over deze regio >

Naar de wijnen uit deze regio >

 

 

 

 


 

Piemonte regio

Piemonte.

 

Piemonte is een regio van Noord-Italië, grenzend aan Frankrijk en Zwitserland in het westen en noorden, aan Lombardije in het oosten en Ligurië in het zuiden. Deze regio ligt letterlijk aan de voet van het Alpengebied. Voor de éénmaking van Italië was Piemonte een gebied waar het Huis van Savoye en de Habsburgers regelmatig om streden. 

Piëmont is een van de rijkste regio's van Italië met wereldbekende bedrijven zoals Fiat en Ferrero. Qua kunst- en cultuurschatten zijn de barokke gebouwen van Turijn, de middeleeuwse abdij van Staffarda, het klooster San Giulio in het Ortameer en het barokke eilandpaleis Isola Bella in het Lago Maggiore grootse attracties. Naast industriële activiteiten heeft Piemonte ook een zeer betekenisvolle en diverse landbouwproductie. Hazelnoten voor de zalige Nutella-chocopasta, rijst, fruit, groenten, truffels en druiven zijn de belangrijkste landbouwproducten die deze streek zo hoog op de culinaire ladder hebben geplaatst. Piemonte is geen toeristische trekpleister tenzij reizen een stevig enogastronomisch karakter mag hebben. Het is dan ook geen wonder dat hier, als tegenreactie op de wereldwijde fastfoodtrend, de Slow Food-beweging ontstaan is onder de bezielende leiding van Carlo Petrini. Je kan in Brà aan de Università di Scienze Gastronomiche je gastronomische kennis perfectioneren. Iconische wijnen zoals Barolo en Barbaresco maken van Piemonte een zeer hoogstaande wijnregio van Italië. In combinatie met een lekker truffelgerecht en het prachtige heuvellandschap waant u zich iets dichterbij het paradijs... De vier meest aangeplante druivenrassen in Piemonte zijn Barbera (31%), Moscato (22%), Dolcetto (13%) en Nebbiolo (10%).

Meer info over deze regio >

Naar de wijnen uit deze regio >

 

 

 

 


 

Puglia regio

Puglia.

 

Puglia is een langgerekte regio van Zuidoost-Italië en vormt de hak van de Italiaanse laars, omgeven door Campania, Basilicata, Molise en de Adriatische en Ionische Zee. Puglia heeft in de loop van de geschiedenis wel wat vreemde volkeren over de vloer gehad die allemaal hun stempel achterlieten. Grieken, Romeinen, Noormannen en Spanjaarden kwamen en gingen.

Puglia is één van de vlakste, zonnigste en vruchtbaarste regio's van heel Italië. "Dipinto di blù", van liedjesschijver Domenico Modugno, u kent het zeker en vast van het refrein "volare.......ohoo", beschrijft perfect dit zonovergoten en rustige Puglia-gevoel. De regio is één groot landbouwgebied met graanvelden, olijboomgaarden en vele hectaren wijngaard. Puglia zorgt op z'n eentje voor meer dan 80% van de pasta- en 40% van de olijolieproductie van Italië. Hier verloopt het leven zeker aan een lagere versnelling. Zon, zee, zalige wijnen en authentiek eten is wat Puglia je kan bieden. Ga eens eten in een "Macelleria Rosticceria", overdag slager en 's avonds grillrestaurant waar je uit de toonbank je vlees kiest dat direct voor je geroosterd wordt in een open haardvuur. Cultureel erfgoed en bezienswaardigheden zijn over de hele regio verspreid. Aan te bevelen zijn de Nationale parken van de Gargano en de Alta Murgia, de barokstad Lecce, het Castel del Monte, de trulli van Alberobello en de pittoreske stadjes Otranto, Locorotondo, Gallipoli, Ostuni, Trani en Polignano. De wijnen van Puglia zijn aan een opmars bezig maar nog steeds relatief onbekend. Vroeger werden de wijnen uit Puglia vaak gebruikt om andere wijnen te versterken. In Puglia is er een groeiende groep van jonge wijnbouwers die kiezen voor kwaliteit i.p.v. kwantiteit. De vier meest aangeplante druivenrassen zijn Sangiovese (15%), Primitivo (14%), Negroamaro (14%) en Trebbiano (13%).

Meer info over deze regio >

Naar de wijnen uit deze regio >

 

 

 

 


 

Sicilia

Sicilia.

 

Sicilië ligt in de Middellandse Zee aan de tip van de Italiaanse laars en is een autonome regio van Italië. Vlakbij ligt op het Italiaanse vasteland de regio Calabria, gescheiden door de Straat van Messina. De Oud-Griekse naam voor Sicilië is "Trinakria" wat betekent "het eiland met de drie punten".

Het merkpunt van dit eiland is ontegensprekelijk, de Etna, de beroemde vulkaan die nog steeds van zich laat horen. Sicilië heeft de invloeden van haar diverse overheersers mooi weten te absorberen. Vooral de Griekse en Arabische invloeden zijn tot op vandaag nog herkenbaar. Griekse cultuurschatten bv. in Agrigento, Syracuse, Selinunte en Taormina. De Arabische en Normandische invloeden zijn zichtbaar in de Dom van Monreale en het Palazzo dei Normanni in Palermo. Uit de Spaanse periode is vrij veel bewaard gebleven in de Siciliaanse barokstijl. Vooral de steden Noto, Ragusa en Modica zijn hier prachtige voorbeelden van. Citrusvruchten, groenteteelt en wijnbouw zijn belangrijke landbouwactiviteiten. Een bekende export-wijn van Sicilië is de Marsala, een versterkte wijn, op punt gesteld door de Engelse handelsreiziger John Woodhouse. De wijnbouw op Sicilië maakt een evolutie door naar kwaliteit i.p.v. kwantiteit. De meest aangeplante druivenrassen zijn de witte Catarratto (34%) en de rode Nero d’Avola (16%).

Meer info over deze regio >

Naar de wijnen uit deze regio >

 

 

 

 


 

Toscana regio

Toscana.

 

Toscane is de bekendste regio uit centraal Italië. Wat betreft grootte staat de regio op de vijfde plaats, na Sicilië, Piemonte, Sardinië en Lombardije. Toscane heeft dankzij haar unieke artistieke erfgoed een enorme toeristische aantrek. Firenze, Siena, Lucca en Pisa zijn prachtige openluchtmusea.

In het zuiden van het huidige Toscane ligt de bakermat van de Etrusken. Hun cultuur was de eerste grote beschaving op het Italisch schiereiland en zij vormden een van de hoogst ontwikkelde volken van de oudheid. De Romeinen dankten hun schrift, cultuur en godsdienst voor een groot deel aan de Etrusken. Toscane was de regio waarin de Italiaanse renaissance in de 14e eeuw wortel schoot en in 15e en 16e eeuw tot de grootste hoogten steeg. Voor velen is Toscane de quintessense van Italië; glooiende heuvels, cipressen, grote landerijen, cultuur en gastronomie. Samen met Piemonte is Toscane één van de vaandeldragers van uitmuntende Italiaanse wijnen. Slechts één wijn en één druivenras definieert Toscane volledig: de Chianti gemaakt van de Sangiovese-druif. Sangiovese, sanguis Jovi's ofwel bloed van Jupiter zorgt op haar eentje voor 66% van de aanplant.

Meer info over deze regio >

Naar de wijnen uit deze regio >

 

 

 

 


 

Umbria

 

Umbria.

 

Umbrië is een regio in centraal italië, gelegen tussen Toscane, Le Marche en Lazio. De regio is genoemd naar de Umbri, een stam die zich in de regio vestigde in de 6e eeuw v.Chr. De beroemdste zoon van Umbrië is ongetwijfeld Franciscus van Assisi, stichter van de kloosterorde van de Franciscanen.

Umbrië is het groene hart van Italië met glooiende heuvels en bergachtige delen in het westen. Landbouw is hier de hoofdactiviteit. Er zijn talrijke wijn- en olijfgaarden, tarwevelden en akkers met suikerbieten, tabak en zonnebloemen. Umbrië wordt gekenmerkt door oude ommuurde heuvelstadjes met steile straatjes die getuigen van een rijke cultuurgeschiedenis. In de wereld van de wijn is Umbrië vooral gekend van de witte Orvieto-wijnen en de rode wijnen van Montefalco. De meest aangeplante druivenrassen zijn Sangiovese (22%), Trebbiano (17%), en Grechetto (13%).

Meer info over deze regio >

Naar de wijnen uit deze regio >

 

 

 

 


 

Veneto regio

Veneto.

 

Veneto is een regio in Noord-oost Italië. Ze grenst aan Oostenrijk, Friuli-Venezia Giulia, de Adriatische Zee, Emilia-Romagna, Lombardije en Trentino-Alto Adige. Veneto strekt zich uit van de hoofdstad Venetië tot aan het Gardameer.

Met de Dolomieten heeft Veneto een bergachtig landschap met Cortina d'Ampezzo als bekende wintersportplaats. In de laagvlakte liggen de steden waaronder Venetië, Verona en Padua. De kuststreek wordt beheerst door lagunes en de delta van de rivier de Po. Venetië is gebouwd op een aantal eilanden in de grootste lagune: de Laguna Veneta. De regio Veneto is de belangrijkste wijnproducerende regio van Italië. De bekendste wijntypes zijn de Prosecco, de Bardolino, de Valpolicella, de Soave en Amarone. De meest aangeplante druivenrassen zijn: Glera (Prosecco) (24%), Garganega (14%), Merlot (12%), Corvina (10%) en Pinot Grigio (9%).

Meer info over deze regio >

Naar de wijnen uit deze regio >